Kritikerlaget

Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2000 til Anne Grete Hollup

Anne Grete Hollup ble tildelt Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2000 for boken Engel.

Kritikerlaget 10. mars 2001 Litteratur
Hollup anne grete1

Tale til Anne Grete Hollup ved utdelingen av Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2000

Anne Grete Hollup debuterte i 1989 og fikk samme år Tarjei Vesaas’ debutantpris for Marie og knivmakeren som kom ut på Forlaget Oktober. Siden har hun skrevet åtte bøker innenfor ulike sjangre; hun har skrevet så vel romaner som barne- og ungdomsbøker og dramatikk. Om Engel uttaler juryen:

Anne Grete Hollups bok er et dristig prosjekt:
Boken omhandler fjortenårgamle Vivi som alltid har vært sykelig opptatt av sykdom. Hun stiller derfor omtrent daglig nye diagnoser på seg selv, noe som i starten virker rett så komisk, når den ene selvstilte diagnosen blir forlatt til fordel for den neste. Vivi virker til tider selvsentrert og selvopptatt ettersom enhver potensiell sykdom hun måtte kunne lide av står i fokus, samtidig som man får en sjarmerende og smilende sympati for hennes kreative fantasi. Etter hvert viser det seg imidlertid at hun faktisk er syk. Og med dét endrer Hollups språk seg; det som først var aktivt og nærværende og anmassende hos Vivi faller langsomt til ro; og hun innfinner seg med situasjonen med en beundringsverdig verdighet som overgår de som er rundt henne.

Et slikt tema kunne lett blitt en skikkelig tåreperse. Men når hun får fram tårene hos leseren, så er det nettopp fordi hun har unngått de store (og svært nærliggende) fallgruvene. Uten å bli sentimental kommer hun tett inn på Vivi og dem som står henne nærmest, og hun gjør dem til levende mennesker som nærmest stiger ut av boka. Dette skyldes en stram komposisjonens som kommer fram så vel i skildringene som i dialogbruken.

Det er godt gjort å skrive en så livsbejaende bok; som midt i alt det tragiske mest av alt viser hvor flott livet er og hvor viktig det er å ta vare på det.

Juryen har bestått av: Andrine Pollen, Lars Helge Nilsen og Torill Eide