Kritikerlaget

Kutt i musikkkritikken

Aftenposten går fra kritikk til lister i sin omtale av musikk.

Kritikerlaget 24. april 2016 MusikkNyheter
Vinyl wiki commons

På ballade.no kan man nå lese at Aftenposten kutter drastisk i musikkritikken, og går i stedet over til mer listejournalistikk. Det er hovedsakelig den klassiske musikken det går utover.

«Aftenposten vil fra mai av gjøre endringer i sin kulturdekning. Det vil ikke lenger bli anmeldt plateutgivelser innen klassisk musikk. Jazzutgivelser vil inngå i den øvrige musikkdekningen, og dermed konkurrere med populærmusikk, samtids- og folkemusikk om den samme plassen i avisen,» skriver Ballade.

På spørsmål om hvorfor Aftenposten gjør disse endringene, sier Cecilie Asker, ansvarlig for anmelderi og kulturkommentarer, til Ballade:
– Vi jobber kontinuerlig med justering i anmelderiet vårt. Det handler ikke så mye om nedskjæringer generelt, men heller om å justere opp anmelderiet vårt til en digital tilværelse både nå og fremover. […] Vi ser at anmeldelsene av enkeltutgivelser av klassisk musikk ikke fungerer spesielt godt i digitale medier. De blir veldig dårlig lest. Vår anmelder vil fortsatt omtale klassisk musikk, men da i form av lister.

Nestleder i Norsk kritikerlag, Sindre Hovdenakk stiller seg uforstående til det redaksjonelle grepet, og kaller det lettvint.
– Dette er det typiske Amazon-grepet. Dette med at liker du denne plata, så vil du også like disse fem. Det var noe Amazon begynte med i sin bokhandel, og senere har det spredd seg til mange andre felt. Det å kalle dette et redaksjonelt grep er litt lettvint. Man kan kalle det for brukerveiledning, men noen kritikk er det ikke.

Aftenposten har begrunnet valget med lesertall, noe Hovdenakk avviser som å la «klikkhoreriet» bestemme for hva en avis skal og ikke skal dekke.
– Det betyr at man lar klikkhoreriet være bestemmende for hva som redigerer en avis. Det er redaktøren som skal bestemme hva som er riktig, og ikke antall klikk på nettet. Det er en veldig spesiell måte å foreta redaksjonelle prioriteringer på.

Les saken i sin helhet her