Kritikerlaget

Arkiv

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

2024

May, 2011

Makt utan profitt

Kritikerlaget 24. mai 2011 LitteraturYtringerDebatt

«Vi sit i praksis på ein merkevare vi ikkje kan utnytte kommersielt utan å undergrave habiliteten som alt kviler på. Meirverdien av innsatsen nyt andre godt av: Avisene får billig og populært avisstoff og forlaga gratis marknadsføring. Norske kritikarar sponsar difor norsk kulturliv både med fagkunnskap og reine pengar,» skriv Merete Røsvik Granlund, leiar av arbeidsutvalet i Norsk kritikerlags litteraturseksjon, i ein kommentar i Dagbladet laurdag 21. mai. I artikkelen oppfordrar ho forleggar Anders Heger til å diskutere sak, ikkje person, neste gong han reagerer på utspel frå ein kritikar.

Innlegget i Dagbladet er sterkt nedkorta. Vi publiserer her den fullstendige versjonen av Merete Røsvik Granlunds kommentar.

Oppdatert program: Geografi og kritisk praksis – Kritikerseminaret 2011

Kritikerlaget 20. mai 2011 LitteraturSeminarer

Terry Eagleton har dessverre vært nødt til å trekke seg fra Kritikerseminaret på Lillehammer. Istedet byr vi på Pynchon-foredrag ved kritiker, oversetter og litteraturviter tilknyttet UiB, Preben Jordal. For øvrig blir det foredrag ved Anne-Marie Mai, Espen Søbye, Birgitta Wallin og Anna Hallberg (bildet). Oppdatert program er vedlagt.

– Allierte i kampen for en livskraftig språklig kultur

Kritikerlaget 16. mai 2011 LitteraturYtringerDebatt

«Hvor mye vi forfattere kan mislike kritikerne enkeltvis og bok for bok, må vi innse at de er våre allierte i kampen for en livskraftig språklig kultur,» skriver forfatteren Bror Hagemann i en kronikk i dagens Dagbladet, hvor han stiller seg svært kritisk til forlagenes markedsføringsstrategier, eller «manipulasjonsapparat», som han kaller det. Hagemann reagerer på det han karakteriserer som «tendenser til at forlagsfolk prøver å kneble eller umyndiggjøre kritikere de ikke liker oppførselen til, i forbindelse med en lanseringskampanje».

«Kritikerne (i tillegg til små, idealistiske miljøer, tidsskrifter og undergrunnsforlag på siden av det kommersielle racet) er den eneste instansen leserne fortsatt kan stole på, og må kunne stole på, at ikke har egne økonomiske interesser ved bokutgivelser. Den eneste de må kunne tro at ikke bruker et språk infisert av løgn. Så kan man snakke om nivået på enkeltkritikere, og det varierer vel ærlig talt minst like mye som nivået på bøkene, men instansen er livsnødvendig for den litterære institusjonen. Som bremseklosser og varslere,» skriver Hagemann.

Internasjonalt tidsskrift med Arne Lygre-intervju

IdaLou Larsen 14. mai 2011 Teater

Nytt nummer av Den internasjonale kritikerforeningens webmagasin, Critical Stages/Scènes critiques, ligger nå ute på nettet. Redaktør for dette nummeret er foreningens formann, Yun-Cheol Kim. Dette fordi Maria Helena Serôdio sa opp stillingen som sjefredaktør etter å ha hatt ansvaret for de tre første numrene. Av spesiell interesse for norske lesere: et grundig og dyptpløyende intervju med Arne Lygre – det beste bevis på at det er noe i ordtaket om at ingen blir profet i eget land!

Kan en forlegger kritisere en kritiker?

Kritikerlaget 12. mai 2011 LitteraturDebatt

Debatten har rast etter at forlagsdirektør Anders Heger i Cappelen Damm i forrige uke gikk hardt ut mot Dagbladets anmelder Cathrine Krøger i et innlegg på Cappelen Damms nye blogg. Norsk kritikerlags leder Anne Schäffer stiller seg kritisk til måten Anders Heger har gått fram på.

Kunstkritikk utvider og inviterer til seminar

Kritikerlaget 09. mai 2011 SeminarerKunst

For ti år siden var det allment akseptert at kunstkritikken var i krise. Er det nye muligheter i kunstkritikken nå, ved inngangen til 2010-tallet? Spørsmålet stilles av nettidsskriftet Kunstkritikk, og er utgangspunkt for et seminar på Kunstnernes Hus i Oslo den 19. mai 2011 fra 14.00 til 19.00.

Seminaret, som har tittelen The Outside Chance of Art Criticism, arrangeres i anledning lanseringen av Kunstkritikks nordiske og internasjonale utgaver og er et samarbeid mellom Kunstkritikk, Kunstnernes Hus og Kunstakademiet i Oslo.

Månedens debutant i mai: Kurt Hanssen

Kritikerlaget 03. mai 2011 PriserLitteratur

«Månedens debutant» i mai måned, som dermed er blant de nominerte til Norli debutantpris, er Kurt Hanssen, med krimromanen Forglemmegei. Norli debutantpris, som er et samarbeid mellom Norli og Norsk kritikerlag, vil bli delt ut for første gang i januar 2012.

Debatt om forlagenes bruk av bokblogging

Kritikerlaget 03. mai 2011 LitteraturDebatt

1. mars 2011 deltok Norsk kritikerlags leder Anne Schäffer i en debatt i Dagsnytt 18 om bokblogging. Det er jo en stund siden nå, men vi lenker til det her ettersom problemstillingene som diskuteres i innslaget fortsatt er aktuelle. Innslaget kan fortsatt sees på Nrk.no. Debatten var en oppfølging av en større sak i Dagsavisen samme dag, med overskriften «Kritisk til bloggomtale», hvor Schäffer også var blant dem som ble intervjuet.