Kritikerlaget

Kunstkritikerprisen 2020

Joar Nango, Festspillutstillingen 2020 ved Bergen Kunsthall tildeles Kunstkritikerprisen 2020.

Kritikerlaget 09. april 2021 PriserFestspilleneKunstNyheter
Joar nango foto bergen kunsthall
Foto: Bergen Kunsthall

Norsk kritikerlag gratulerer Joar Nango og kuratorene Axel Wieder og Steinar Sekkingstad ved Bergen Kunsthall, med Festspillutstillingen 2020 som vinner av Kunstkritikerprisen 2020. På grunn av omstendighetene vil prisutdelingen skje på et senere tidspunkt.

Om prisvinneren
Joar Nango er opprinnelig utdannet arkitekt. Hans utstillinger fungerer gjerne som et arbeidsfellesskap for en undersøkende praksis preget av fleksibilitet, pragmatisme og tilpassing til naturen, inspirert av samiske erfaringer og urfolkstradisjoner. I Festspillutstillingen ved Bergen Kunsthall bidro håndverkere, kunstnere, forskere og kunsthistorikere til å skape objekter og forestillinger som brøt med etablerte estetiske og sosiale hierarkier. Utstillingen var en sterk, nærmest sakral, estetisk opplevelse, som i tillegg ga en unik mulighet til å dykke ned i samisk kultur- og arkitekturhistorie.

De andre nominerte utstillingene til Kunstkritikerprisen 2020 var:
Nils-Aslak Valkeapää / Áillohaš ved Henie Onstad Kunstsenter, Bærum
Ida Ekblad, Slice of the Inaccessible ved galleri Peder Lund, Oslo

Om Kunstkritikerprisen
Kunstkritikerprisen ble opprettet i 2008 og deles i år ut for trettende gang. Det er medlemmene i Kritikerlagets seksjon for kunst som nominerer utstillinger og prosjekter de anser som mest betydningsfulle i året som er gått, og vinneren kåres gjennom uravstemning. Kunstkritikerprisen er utformet av billedkunstner Arne Nøst.

Prisen er tidligere tildelt:
Bergen Kunsthall (2008); kunstnerduoen Elmgreen & Dragset for prosjektet The Collectors (2009) den nordiske paviljongen på Veneziabiennalen; Henie Onstad Kunstsenter (2010); Per Inge Bjørlo for hans retrospektive utstilling på Henie Onstad Kunstsenter (2011); Kunstmuseene i Bergen og Stiftelsen 3, 14 for samarbeidet om to større utstillinger med kinesisk samtidskunst (2012); Munchmuseet og Nasjonalmuseet for fellesutstillingen Munch 150 (2013); Nordnorsk Kunstmuseum for utstillingen Peder Balke – Visjon og revolusjon (2014); Kari Brandtzæg for utstillingen Krigens skygge. Politisk kunst i Norge i 1914–2014 (2015); og Nasjonalmuseet, avd. Museet for samtidskunst ved kurator Ingvild Krogvig for utstillingen Stille Revolt – Norsk prosess- og konseptkunst på 70- og 80-tallet (2016); RiddoDuottarMuseat (RDM) og Nordnorsk Kunstmuseum (NNKM) for museumsperformancen Sámi Dáiddamusea (2017); Nathalie Hope O’Donnell for utstillingsserien Munchmuseet i bevegelse (2018); Lofoten internasjonale kunstfestival (2019).