Årets kritikk

Årets kritikk 2014/2015 er Morgenbladets anmeldelse av Den Norske Operas oppsetning av Wagners Lohengrin, trykket 13. mars. Anmeldelsen har tittelen «Eventyr for voksne» og er skrevet av Erling Guldbrandsen. Vi gratulerer!

7. juni 2015

Juryens omtale
Årets kritikk 2015 er et usedvanlig vellykket møte mellom personlig entusiasme, språklig eleganse og rike kunnskaper. Den er også et eksempel på hvordan en anmeldelse av en sceneforestilling kan være et verk i seg selv, en tekst som deler sine innsikter også med lesere som ikke har sett forestillingen og ikke kommer til å gjøre det, men som interesserer seg mer allment for scenekunst og kulturhistorie. På denne måten overskrider denne teksten anmeldelsens snevre rammer og blir til essay og faglig formidling, og den viser på slående vis hvor viktig det er at mediene gir kritikken rom.
Juryen vil ikke minst fremheve denne anmeldelsens presise diskusjon av regi og scenografi, av det visuelle ved den konkrete oppsetningen av en opera som fremføres ofte og på ulike måter. Kritikeren viser hvordan iscenesettelsen springer ut av bestemte historiske og politiske forståelser av verket, og hvordan den dermed gjør operaen relevant og interessant for dagens publikum. Det er en glede å kunne gi prisen for årets kritikk til Morgenbladets anmeldelse av Den norske operas oppsetning av Wagners Lohengrin, trykket 13. mars. Anmeldelsen har tittelen «Eventyr for voksne» og er skrevet av Erling Guldbrandsen.
Årets kritikk er et samarbeid mellom Festspillene i Bergen og Norsk kritikerlag, og er en markering av årets beste kritiske tekst eller radiomanus om utøvende kunstuttrykk. Kritikeren bak vinnerteksten mottar et reisestipend.

Offentliggjøringen av vinneren fant sted ca kl 16:00 på Litteraturhuset 7. juni, som avslutning på en samtale om kritikk, kritikernes vilkår og kritikkens plass i media.

De nominerte var:
Julian Blaue: «Problemet er sin egen løsning» (Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift 4/2014)
Erling Guldbrandsen: «Eventyr for voksne» (Morgenbladet nr. 11. 2015 / 13.–19. mars)
Sigurd Ziegler: «Puppy love med cembalo» (Morgenbladet nr. 16. 2015 / 24.–30. april)

Juryen har bestått av: Nils Henrik Asheim, Ine Therese Berg, Ida Habbestad, Erling Sandmo og Ole Johan Skjelbred