Kritikerlaget

Kalender

101 barnebøker

Årets litteraturkritiker Guri Fjeldberg har laget en liste over de 101 beste barnebøkene.

Kritikerlaget 29. november 2015 LitteraturNyheter
Fjeldberg guri
Guri Fjeldberg

– Aldri har litteraturen for barn og unge vært bedre, og aldri har den vært dårligere, mener Guri Fjeldberg. Kritikeren har lest hundrevis barnebøker før hun laget listen over de 101 beste.

Det sier kritiker Guri Fjeldberg til NRK tidligere denne uken. Videre forteller hun at hun har ønsket å trekke barne- og ungdomsbøkene opp av massen fordi formidlerne, litteraturkritikere, bloggere og bokhandlere, har et altfor ukritisk engasjement for nesten alt som blir gitt ut i sjangeren.

– Mange bokformidlere legger lista for lavt. Når de snakker like entusiastisk om nesten alle bøker de trekker fram, undergraver de sin egen ekspertise, sier hun til NRK.

Fjeldberg peker videre på hvordan barne- og ungdomslitteraturen de siste årene har testet grenser hva angår temaer. Men likevel etterlyser Fjeldberg bedre representasjon av samfunnets mangfold:

– Jeg skulle ønske at enda flere minoritetsgrupper kunne få bedre mulighet til å kjenne seg igjen. Det gjelder like mye samer som døve som troende av ulike slag. For meg er det dessuten vanskelig å forstå at illustratører med lys hud har så vanskelig for å tegne barn med mørk hud, sier Fjeldberg til NRK.

Les saken i sin helhet her.