Kritikerlaget

22. okt: Hva folk vil ha...

Finkultur og folk flest ? Garantert ingen fin-debatt…

Norsk kritikerlags høstseminar diskuterer begrepet «finkultur» i lys av kritikken som fremkom etter FrPs angrep på Norsk kulturråd. Påmeldingsfrist: 18.10!

Kritikerlaget 16. september 2007

Begrepet «finkultur» har i en årrekke stått sentralt i den kulturpolitiske meningsutvekslingen og ble for alvor aktuelt igjen i kjølvannet av FrPs landsmøte i første halvdel av mai i år ? der <LINK http://www.nrk.no/nyheter/1.2435554>«De omtalte rådet som en høyborg bestående av elitistiske åndssnobber».
Og partiets kulturpolitiske talsmann, Ulf Erik Knudsen, varslet at partiet, om det fikk muligheten, ville endre norsk kulturpolitikk vesentlig. I korthet går dette ut på at de såkalt smale og elitistiske kunstuttrykkene ikke lenger skal være offentlig finansiert, isteden anfører partiet på nettsidene sine, at <LINK http://www.frp.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=14389/>«Norge trenger et levende kulturliv, fritt for politisk styring og basert på personlig engasjement og frivillighet.»
Norsk kritikerlag ønsker med årets høstseminar å skape en nyansert debatt mellom aktører som representerer forskjellige syn og perspektiver på begrepet «finkultur», behovet for kunstnerisk mangfold og offentlig finansiering av kunstlivet.

Sentrale spørsmål vil være:

  • Hva er finkultur og hva er folkelig kultur? Hvilke hensikter har det å sette opp ett skille mellom disse?

  • Hvem er ?folk flest? og hvordan definerer man kunst som folk flest liker?

  • Hvordan legger man best til rette for kunstnerisk mangfold?

  • Hvilken rolle spiller kritikeren i formidlingen av kunst og kulturpolitikk?
  • Mandag 22. oktober kl. 10.00?15.00
  • Forfatternes Hus, Rådhusgt. 7, Oslo
  • kr 50 betales i døren

Programmet:
10.00 Velkommen
10.15 Innledning ved Dag Solhjell om den kulturpolitiske debattens utvikling i Norge
11.00 Paneldebatt med Dag Solhjell, Magnus Marsdal, Åse Kleveland, Ståle
Wikshåland og Karin S. Woldseth.
Debattleder: Marta Norheim
12.30 Lunsj
13.30 Paneldebatten fortsetter
15.00 Slutt
  • Om paneldeltagerne:

Åse Kleveland (f. 1949): er direktør for Rikskonsertene. Tidligere har hun blant annet vært direktør for Svensk Filminstitutt, statsråd i Gro Harlem Brundtlands regjering (1990?96) og også sangartist.

Marta Norheim (f. 1955): er cand.philol. i allmenn litteraturvitenskap. Hun jobber som kulturjournalist og litteraturkritiker i NRK og har blant annet gitt ut boka Røff guide til samtidslitteraturen (2007).

Magnus Marsdal (f. 1974): er forfatter av boken Frp-koden (Forlaget Manifest 2007). Han har tidligere vært journalist og nyhetssjef i Klassekampen og leder for Attac Norge.

Dag Solhjell (f. 1941) er kunstsosiolog og for tiden engasjert som førsteamanuensis ved Høgskolen i Telemark. Han har i mange år forsket på kunstpolitikkens og kunstinstitusjonens historie i Norge. Solhjell har også arbeidet som kunstkritiker.

Ståle Wikshåland (f. 1953): er professor i Musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han skrev doktoravhandling om Monteverdi og musikalsk barokk. Han har også i flere år vært kritiker og kommentator i Dagbladet og er nyvalgt medlem av arbeidsutvalget for Seksjon for teater, musikk og dans i Norsk kritikerlag

Karin S. Woldseth (f. 1954): er stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet og medlem av Familie- og kulturkomiteen. Woldseth er også medlem av Stortingets delegasjon til Nordisk Råd (2005?2007). Hun har tidligere vært medlem av Bergen bystyre (1999?2001).

Påmelding på mail til (kritikerlaget(A)kritikerlaget.no) eller på telefon 22 47 24 30 innen 18. oktober.
Medlemmer kan søke reisestøtte ved å henvende seg til kontoret innen 10. oktober.
Seminaret er støttet av Norsk kulturråd.