Kritikerlaget

Kalender

Dansekritikerprisen 2005/06 til Camilla Spidsøe

Prisen for dans ble første gangen delt ut i 1977, Den dansekunstneren, som jeg i dag har fått det ærefulle oppdrag å utdele den prestisjefulle Dansekritikerprisen for 2005/06 til. ble født i Trondheim det samme året.

Kritikerlaget 27. september 2006 PriserDans
1

Denne unge dansekunstneren har en flott karriere bak seg. Hun gikk på Turids Ballettskole i hjembyen Trondheim og var student ved Statens Balletthøgskole fra 1993?1996 og ved Centro Internazional de Danza de Madrid i 1996/97.

Hun ble ansatt ved Nasjonalballetten i Oslo i 1997, og ble der i 6 år. Her hadde hun, sentrale roller i mange oppsetninger. Spesielt setter hun pris på å ha samarbeidet med Jiri Kilyan, Paul Lightfoot, Jo Strømgren, Kjersti Alveberg, Ingunn Bjørnsgaard, Ina Christel Johannessen, og Mats Ek. Med Nasjonalballetten husker vi henne godt som den ene av de fire feene i Tornerose med Mats Eks koreografi. Videre i Ingun Bjørnsgaards Standard Arabesk. Danserinnen fremhever med glede sin rolle, som danserinnen Ida i Johan Strauss d.y. operette, Flaggermusen, hvor hun trivdes med god kontakt med sangsolistene.

Fra perioden i Nasjonalballetten uttaler ballettsjef Espen Giljane: «Hun utmerker seg spesielt i det moderne faget, hun har flott utstråling og kraft, og særpreget uttrykk.»

Danseren begynte hos Carte Blanche høsten 2003 og har her utmerket seg blant annet i Ohad Naharins Minus2/Dans. Hun har også hatt bemerkelsesverdige roller i både Ina Christel Johansens I lie, I speak, samt i Ingun Bjørnsgaards Piken og døden.
Denne danseren opplevde vi på sitt aller beste, meget vakkert dansende, i forestillingen Carte Blanche a la Naharin, for min del først på premieren på Det Norske Teatret i Oslo og senere på turné i Arendal Kulturhus.

Jeg skal sitere fra min kritikk fra forestillingen, publisert i nettavisen Kulturkompasset: «Hun markerer seg i denne forestillingen, som en av kompaniets fremste dansere, og får riktig vist hvilken vakker, uttrykksfull, spenstig og sikker danserinne hun er.»

I begrunnelsen for tildelingen nevner Kritikerlaget bl.a.

I denne forestillingen er hun et sentrum, med en utrolig vakker utstråling, sikkerhet, god timing, musikalitet og virtuositet, samt i glitrende og godt timet samdans.

At ballettskaperen Ohad Naharin valgte å lage oppsetningen Carte Blanche á la Naharin, er en fjær i hatten for det nasjonale kompaniet for samtidsdans i vesle Norge. Naharin er etterspurt over hele verden, og han sier ja bare til de beste. Likevel er han langt fra noen primadonna, tvert imot en mann som fører seg, med den ujålete autoriteten som kommer med stor indre ro.

At Ohad Naharin videre valgte å la denne danserinnen få en så stor og gjennomgående rolle i sin danseforestilling, er en kompliment til denne strålende dansekunstnerinne, og ga henne sikkert inspirasjon og mulighet til, i det helt store formatet å vise, hva hun virkelig er god for. En oppgave som hun løste til publikums tilfredshet. Hun ga oss virkelig en helt ekstraordinær vakker opplevelse.

Årets pris er et grafisk blad, laget av kunstneren Øyvind Torseter.
Det er en stor ære og glede for meg å overrekke dansekritikerprisen for 2005/06 til danserinnen Camilla Spidsøe.