Dansekritikerprisen til Kristian Ruutu

Dansekritikerprisen 2010/2011 tildeles Kristian Ruutu for rollen som Mercutio i Romeo og Julie, Den Norske Opera & Ballett.

29. september 2011
Kristian ruutu og henning 2011

Tale ved prisutdelingen 29. september 2011.

Kristian Ruutu er født i Vantaa, Finland. Han er utdannet ved Ballettskolen i hjembyen og ved Den Finske Nasjonalballetts Ballettskole, Helsinki. Han danset ved Le Jeune Ballet de France, Paris, før han i 2001 ble medlem av Nasjonalballetten.

Med Nasjonalballetten har Kristian Ruutu danset Nøtteknekkerprinsen i Dinna Bjørns Nøtteknekkeren, Ferdinand i Glen Tetleys Stormen, Demetrius og Puck i Sunds En midtsommernattsdrøm, Mercutio og Benvolio i Michael Corders Romeo og Julie, Hortensio i John Crankos Troll kan temmes, Blå fugl pas de deux’en i Petipas Tornerose, Cassio i Lubovitch’ Othello og Romeo i Espejord og Støvinds Romeo & Julie – en moderne kjærlighetshistorie.

Han har danset fremtredende solopartier i bl.a. van Dantzigs Vier letzte Lieder, Martins’ Fearful Symmetries, Balanchines Agon og De fire temperamenter, Kyliáns Bella Figura og 27’52’’, Duatos Por Vos Muero, White Darkness og Arcanelo, Lightfoot Leóns Sh-Boom, Step Lightly, Softly as I Leave You, Shutters Shut, Subject to Change og Skew Whiff, Tetleys Vårofferet, Mats Eks Tornerose, Welch’ Maninyas, Yorks Celts, Lees Fractured Wake, Elos Cut to Drive* og Brake-Green*, Boyadjievs Open for Discussion og Lost in Time*, Stevensons Askepott, Holmes’ Svanesjøen, Forsythes The Second Detail og The Vertiginous Thrill of Exactitude, Wheeldons The Christening Suite og Nurejevs Don Quixote. (* Kreert for danseren.)

I sin fritid er han bl.a. en aktiv deltager i Fagottkoret.

Kristian Ruutus fremragende tolking av rollen som Mercutio i Romeo og Julie, som han altså får Dansekritikerprisen for, er uovertruffen. Fra min kritikk i www.kulturkompasset.com 17. mai 2011 siterer jeg: “Kristian Ruutu, som i den krevende rollen som Mercutio gjør en av de aller beste rolletolkninger av denne rollen, som jeg har sett.”

Fra Inger Margrethe Lundes kritikk i Aftenposten 15. Mai 2011: “Romeo, danset av Kaloyan Boyadjiev og hans venner, Mercutio, danset av Kristian Ruutu og Benvolio, danset av Lucas Lima, gir oss mange imponerende scener. Vi blir smittet av kameratskapet og livsgleden. Særlig Ruutu blomstrer. Med denne rollen har han sitt absolutte gjennombrudd. Så sterk, samtidig lett og leken. Han må dø for sin venn. Vi tror på ham også.”

Tillat meg også å legge til: Hver gang du er på scenen, ikke bare danser du dine roller, du spiller dine roller, og med ditt strålende skuespillertalent og med ditt humoristiske glimt i øyet klarer du å formidle dette helt ut til de aller bakerste rekker i salen, og derfor er du alltid i sentrum av oppmerksomheten til publikum, og derfor elsker de deg.

Det er en ære for meg, mitt privilegium og min store glede, her i dag på vegne av Norsk kritikerlag å overrekke Dansekritikerprisen for sesongen 2010/2011 til Kristian Ruutu for hans tolkning av rollen som Mercutio i Michael Corders og Sergei Prokofievs Romeo og Julie.

Prisen er et trykk av Tom Stian Kosmo med tittelen «The Search Party».

Henning Høholt