Kalender

Foreløpig seier for kritikere og det profesjonelle musikklivet

Musikk-kritiker Magnus Andersson takket nei til å sitte i juryen for Spellemannsprisen. Det ble lagt merke til.

Kritikerlaget 09. desember 2021 MusikkNyheter
Tobias schildmann mandt
Foto: Tobias Schildmann Mandt

«29/11 ble jeg spurt om å sitte i juryen for Spellemannprisen, og 1/12 fikk de et uhøflig, humoristisk og velbegrunnet nei på mitt nettsted Musikkritikk.no. Grunnen er at Spellemannprisen ikke honorerer arbeidet» skriver Andersson på sin nettside.

I et tidligere innlegg skriver Andersson at han «[…] mistet fullstendig respekten for prisen da jeg allerede første gang forsto at dere ber om gratis arbeidskraft fra fagpersoner som meg. […] Jeg ønsker ikke å støtte opp om et slikt lavt syn på kritikeres kompetanse»

Dagsavisen plukket opp saken, og der understreker Andersson hvor gale signaler gratisarbeid sender ut i feltet.
– Jeg er en høyt utdannet fagperson. Spellemannprisen vil at jeg skal jobbe gratis for dem. Det har jeg verken tid, råd eller lyst til. Dessuten er det usolidarisk med mine kolleger, sa musikkritiker Magnus Andersson til Dagsavisen.

NOPA, interesseorganisasjonen for norske komponister og tekstforfattere, uttrykker også bekymring. Til Dagsavisen sier de at de gjentatte ganger har tatt opp manglende honorering. Også GramArt er skeptiske til dagens ordning, og kommunikasjonsrådgiver Lasse W. Fosshaug sier til Dagsavisen til at de vil ta opp saken med Spellemannprisen ved første anledning.

Kritikerlagets leder Heidi Bale Amundsen uttrykker også misnøye overfor dagens praksis: «Dette er en praksis Kritikerlaget er svært misfornøyd med, fordi den bidrar til å forverre kritikernes allerede dårlige økonomiske vilkår».