Kritikere møter kurator. En samtale om Goya og Munch

Velkommen når kurator ved Munchmuseet Trine Otte Bak Nielsen møter kritikerne Andreas Breivik og Mona Pahle Bjerke for å dele sine tanker rundt utstillingen «Goya og Munch. Moderne Profetier»!

1. november 2023
Kritikersamtale

Kritikere møter kurator. En samtale om Goya og Munch

Tid og sted:
Onsdag 22. november 2023 kl. 18.30–19.45, på MUNCH

Kuratorer og kritikere befinner seg stort sett på hver sin side av en utstilling. Den ene skal utforme den, gjøre utvalg og plassere verkene i rommet for å skape narrativer eller argumenter, mens den andre skal oppleve utstillingen og formidle sine erfaringer og meninger til et publikum.

Kuratoren og kritikeren møtes altså konstant gjennom utstillinger, men de treffes sjelden direkte i samtale. Denne kvelden møtes MUNCHs kurator Trine Otte Bak Nielsen og kritikerne Andreas Breivik og Mona Pahle Bjerke for å dele sine tanker rundt utstillingen Goya og Munch. Moderne Profetier. Utstillingen presenterer den spanske maleren og grafikeren Fransisco de Goyas (1746–1828) kunstnerskap og hans koblinger til modernismen og Edvard Munchs (1863–1944) virke.

Hva står bak Otte Bak Nielsens valg i kurateringen av utstillingen, og hvordan oppleves presentasjonen for kritikerne? Samtalen vil bevege seg gjennom forskjellige deler av utstillingen og reflektere panelets ulike posisjoner og synspunkter.

Det er fri inngang på arrangementet, som vil finne sted i amfiet i museets første etasje. Vi oppfordrer alle besøkende til å se utstillingen før samtalen. Kritikerlagets medlemmer har gratis inngang på MUNCH ved fremvisning av gyldig medlemskort.

Samtalen ledes av Eirik Zeiner-Henriksen fra arbeidsutvalget i Kritikerlagets kunstseksjon.

Om deltakerne:

Trine Otte Bak Nielsen har en Cand. Philol. i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo. Hun har vært ansatt ved Munchmuseet siden 2014, der hun har vært kurator for utstillinger som Satyricon & Munch (2022), Uendelig (2021), Monumental (2021), Måneoppgang. Marlene Dumas & Edvard Munch (2018) og Vigeland+Munch. Bak mytene (2015). Hun jobber også med den kommende utstillingen Jordsvingninger som skal ta for seg Edvard Munchs forhold til natur (sommer 2024).

Andreas Breivik er skribent og kritiker. Han har studert estetikk og litteratur i Oslo og California, og har en mastergrad i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo. Han skriver jevnlig for Klassekampen, Kunstavisen og Kunstkritikk, i tillegg til å drive det eksperimentelle kritikknettstedet Pute og Lorgnett.

Mona Pahle Bjerke er kunsthistoriker, kritiker og høgskolelektor ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun er mangeårig kunstanmelder i NRK og har også skrevet for en rekke andre publikasjoner.

«Kritikere møter kurator» arrangeres av kunstseksjonen i Norsk kritikerlag i samarbeid med MUNCH. Arrangementet er støttet av Kulturrådet, Bergesenstiftelsen, NFFO og Fritt Ord.