Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2014

Kritikerprisen for beste barne-og ungdomsbok 2014 går til Gro Dahle og Svein Nyhus, for billedboka Akvarium, Cappelen Damm.
-Vesle Moa bor alene med mora. Siden mora er en fisk som bor i et akvarium i stua, er det Moa som må ta seg av mora, og ikke omvendt. Slik er utgangspunktet for en stram og konsentrert tekst og fabulerende illustrasjoner, som begge åpner rom inn i fantasiens verden og snakker på hver sine vis et mildt og vakkert språk om det vonde og vanskelige, uten å uskyldiggjøre historien.For det er en brutal historie som fortelles, om en mor som har trukket seg bort fra verden, og om den lille dattera som holder tak i henne. Svein Nyhus briljerer i fantastiske kombinasjoner, og Gro Dahle har knapt noensinne skrevet en billedboktekst som er så konsentrert og stram, så lyrisk og vakker, men samtidig med så mye så dempet smerte i seg, sa Geir Vestad i sin tale under utdelingen 5. mars på Litteraturhuset i Oslo.
Les hele talen her.

5. mars 2015
Forlagsliv.no
Gro Dahle og Svein Nyhus. Foto: Forlagsliv.no

Juryen for beste barne- og ungdomsbok 2014 har bestått av Guri Fjeldberg, Morten Olsen Haugen og meg, Geir Vestad, som har fått anledning til å presentere resultatet av juryens arbeid.
Vi har, tro mot tradisjonen, jobbet oss fram til fire kandidater, og i siste del av prosessen har også Kritikerlagets øvrige medlemmer kommet med sine forslag. Disse viser også i år stor spennvidde, som understreker både det veldige mangfoldet i utvalget barnebøker, og bredden i medlemmenes orientering og preferanser.
De fire kandidatene vi landet på, er her presentert i alfabetisk rekkefølge.
Lisa Aisato er nominert for den fantastiske og fantasifulle billedboka En fisk til Luna på Gyldendal. En flyvende månefiskaktig skapning lengter vekk fra havet og til månen, og finner en medsammensvoren i småjenta Luna. Slik er utgangspunktet for historien om barns ensomhet i en voksen verden, men også om fantasiens og fabuleringens kraft og medfølelsens mot gjennom storslåtte og dynamiske illustrasjoner.
Rune Belsvik og Inger Lise Belsvik er nominert for prosaboka Verdas søtaste turist på Cappelen Damm. Dette er tredje boka fra Belsviks kardemommeunivers Bløygen, og er som de foregående ei modig blanding av humor og alvor. Blant annet går boka uvanlig langt i å forklare hvordan barn blir til, og Belsvik har funnet sitt helt eget språk for dette.
Gro Dahle og Svein Nyhus er nominert for billedboka Akvarium på Cappelen Damm. Seks år etter deres forrige felles bildebok er de tilbake med ei bok som er både storslått og lyrisk, magisk fabulerende, men også skremmende nærgående om omsorgssvikt.
Amund Hestsveen og Torborg Igland er nominert for ungdomsromanen Flukten på Gyldendal. De to debuterer med en engasjerende dystopisk roman om en nordisk diktaturstat 60 år inn i framtida. I denne første delen av den varslede trilogien utvikler en gruppe 15-åringer seg fra lojalitet til systemskepsis og ender med å gjøre opprør sammen med hele klassen.
I fjor endte juryen med å nominere fire billledbøker til Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok. Anne Cathrine Straume understreket i sin tale den gangen at dette slett ikke var tilfeldig; «Sjelden har norske billedbøker stått sterkere, sjelden har samarbeidet mellom de som skaper kunst med ord og de som gjør det samme med bilder, vært så synlig», påpekte hun. Og dette har heller ikke endret seg i år; også denne gangen kunne vi uten vanskeligheter ha funnet fram til fire høyst verdige billedbokkandidater. Når vi likevel endte med å nominere to billedbøker og to prosabøker, er det også for å understreke hvor stort mangfoldet er, og hvor gode og viktige bøker som det utgis i ulike sjangre. Og spranget er stort fra veteranen Rune Belsvik, som debuterte allerede i 1979, og til debutantene Hestsveen og Igland, som arbeider innen et helt annen litterær ungdomsboktradisjon.
Men også i år er det ei billedbok som er blitt vurdert som den sterkeste av alle. Vinner av Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2014 er Gro Dahle og Svein Nyhus for Akvarium. De to har sammen gitt ut en rekke prisbelønte bøker. Men det er første gangen de vinner kritikernes pris for et fellesprosjekt.
Vesle Moa bor alene med mora. Siden mora er en fisk som bor i et akvarium i stua, er det Moa som må ta seg av mora, og ikke omvendt. Slik er utgangspunktet for en stram og konsentrert tekst og fabulerende illustrasjoner, som begge åpner rom inn i fantasiens verden og snakker på hver sine vis et mildt og vakkert språk om det vonde og vanskelige, uten å uskyldiggjøre historien.
For det er en brutal historie som fortelles, om en mor som har trukket seg bort fra verden, og om den lille dattera som holder tak i henne. Svein Nyhus briljerer i fantastiske kombinasjoner, og Gro Dahle har knapt noensinne skrevet en billedboktekst som er så konsentrert og stram, så lyrisk og vakker, men samtidig med så mye så dempet smerte i seg. Akvarium er ei bok som ikke bare topper forfatterskapet til to av landets aller fremste billedbokkunstnere i en årrekke. Det er også ei bok som viser hvordan en vanskelig tematikk kan formidles gjennom nærhet og varme, lojalitet og tilpasningsdyktighet, og ømhet og kjærlighet. Som helhet er Akvarium ei bok som både er utrolig sterk og oppsiktsvekkende nøktern, alvorstung men også lekende. Paret Gro Dahle og Svein Nyhus har i over 20 år levert en rekke storslåtte bøker både sammen og hver for seg. Som fellesprosjekt har de kanskje aldri gjort noe bedre og mer helstøpt enn Akvarium_.
På vegne av juryen, Guri Fjeldberg, Morten Olsen Haugen og meg selv, vil jeg gratulere Gro Dahle og Svein Nyhus både med den storslåtte billedboka
Akvarium_ og med Kritikerprisen.
Og det synlige tegnet på prisen er et trykk av Niclas Gulbrandsen med tittel «Mellom første og andre akt». Gratulerer!