Kritikerlaget

Kritikerprisen for beste voksenbok 2003 til Per Petterson

Prisen tildeles Per Petterson for romanen Ut og stjæle hester.

Kritikerlaget 04. mars 2004 PriserLitteratur
Ut og stjele

Tale til Per Petterson ved tildelingen

Det er greit for meg at årets kritikerpris går til denne forfatteren. Fjorårets roman gikk som et ekko over landet, ja like til Sibir, uten at jeg fikk verken sand i skoa eller aske i munnen av den grunn. I kjølvannet av den oppmerksomhet fjorårets Ecuus-caballus-utgivelse fikk, var det spennende å se om min personlige favoritt nådde opp som førstegrorudøl i klassen årets beste voksenbok 2003! Og for de som ikke deduserte seg frem til vinneren: Det er Per Petterson for romanen Ut å stjæle hester!

Per Petterson var ble født i Oslo i 1952. Han var 35 år gammel da han debuterte med den kritikerroste novellesamlingen Aske i munnen, sand i skoa i 1987. Han er opprinnelig bibliotekarutdannet, og har arbeidet som bokhandler, oversetter og litteraturkritiker. Per Petterson har vunnet mange priser i sin karriere, bl.a. Språklig Samlings litteraturpris i 1992, Oktober-prisen i 1996, han var nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 1997, og han fikk Brageprisen i 2000 og Bokhandlerprisen i 2003. Om sine arbeidsmetoder sa Petterson til Dagbladet i 2003: «Jeg bor på gård, og skriver hjemme. Jeg har vurdert å skaffe meg en brakke, så jeg kan si at nå har jeg gått over tunet, jeg er på jobb. Ellers er jeg avhengig av å komme tidlig i gang med skrivingen, og står opp klokken seks om morgenen. Etter tolv er jeg hjernedød.» Men som formidler av steminger er han aldelse ikke hjernedød!

Og nå har han skrevet en vakker roman om erindringen. Per Petterson har ofte gått tilbake til ungdommen, til erindringen i sine tekster, det være seg romaner eller noveller, men som jeg ser det har han aldri blitt sentimental. Pettersons tekster er og blir nøkterne. Litteraturens vikigste mål er at det skal være fint å lese, og jeg koser meg i lesningen av Per Pettersons bøker, og ikke bare denne, men alle hans bøker er, for å bruke et kantiansk uttrykk: skjønne. Og det er på dette planet han lykkes så godt.

I Ut og stjæle hester er protagonisten Jon 67 år, og ser tilbake på barndommens vidunderlige verden, det vil si en verden som er tydelig tolket gjennom fortellerens blikk. Jegets vekslende bruk av erindring og av nåtidighet setter leseren inn i jegets hode, og maner frem en tilstedeværelse få forfattere klarer å manifistere. Per Petterson har en unik litterær kraft som gjør at leseren blir sugd inn i teksten, i fortellingen.

Det naturlige språket som usnirklet og kompromissløst manifisterer Jons erindring, maler frem et bilde av en ung manns tilblivelse uten sentimentalitet, uten «gamle dagers romantikk». Allikevel er dette altså en vakker fortelling, en romantisk historie, en historie om den gang hvor det å stjele hester, det å fullføre drømmen om et westernliv, eksisterte. Eller en historie om alle menneskers erindring.

Gratulerer Per Petterson!

Prisen er et trykk av Ståle Blæsterdalen med tittel «Tilhørighet».