Kritikerlaget

Kritikersalong: Hva snakker vi om når vi snakker om musikk?

Et panel med kritikere diskuterer sine rykende ferske kritikker av Ultimas åpningskonsert.

Kritikerlaget 11. august 2019 DansKritikersalongMusikkNyheterTeater
Lasse thoresen lyden av arktis
Lasse Thoresen, Lyden av Arktis

Tirsdag 17. september kl. 18.00 arrangerer Norsk kritikerlags arbeidsutvalg for teater, musikk og dans kritikersalong på Deichmanske bibliotek, Grünerløkka filial, i samarbeid med Ultima Context.

I likhet med de andre salongene i seksjon for teater, musikk og dans, handler årets musikksalong om kritikken selv. Panelet vil i forkant ha hørt Ultimas åpningskonsert, bestillingsverket Lyden av Arktis av Lasse Thoresen, og publisert kritikker i sine respektive medier. Dermed er den offentlige samtalen om konserten allerede i gang: Panelet kan diskutere både konserten og sin egen og de andres kritikk av den, og publikum har anledning til å gjøre seg kjent med kritikkene på forhånd.

Samtalen vil blant annet dreie seg om selve kritikkprosessen i møte med levende musikk. Hvordan vekter kritikeren mellom å beskrive, vurdere og kontekstualisere? Hvordan og hvorfor prioriterer en tekst mellom utøvere, komponist, verk og kontekst? Hva er valgt bort? Hvilke språklige valgmuligheter finnes når man vil sette ord på musikk som lydlig og sosial situasjon? Hva er forskjellen på å skrive om ny og gammel musikk? Hvordan forberede seg på å skrive om helt ny musikk, som man aldri før har hørt?

Medvirkende:
Hild Borchgrevink, Dagsavisen (ordstyrer)
Sunniva Thomassen, Vårt Land
Aksel Dalmo Tollåli, Scenekunst.no
Eystein Sandvik, NRK
Emil Bernhardt, Morgenbladet

Tid og sted:
Tirsdag 17. september kl. 18, Deichmanske bibliotek, Grünerløkka filial

Medlemmer av seksjon for teater, musikk og dans kan søke reisestøtte ved å henvende seg til sekretariatet innen 5. september.
Salongen er støttet av Norsk kulturråd og Fritt Ord.