Kritikersalong: Krigens drama på norske scener

Velkommen til kritikersalong om krigshistorie som kunstnerisk materiale i teater 7. juni.

23. mai 2016
Dnt
Foto: Det norske teatret

Tid: 7. juni kl. 17.30
Sted: Foajeen på Det Norske Teatret

I teatersesongen 2015/2016 satte både Nationaltheatret og Det Norske Teatret opp to store forestillinger om andre verdenskrig, henholdsvis Klassen vår og Andre verdskrigen: Natt i verda.

I denne kritikersalongen vil vi å bruke disse oppsetningene som utgangspunkt for en diskusjon om krigshistorie brukt som kunstnerisk materiale, vinklet på forholdet mellom dokumentarisme og fiksjon, det menneskelige drama og det iscenesatte drama.

Klassen vår handler om en massakre på den jødiske befolkningen i den polske byen Jedwabne i 1939, og tar utgangspunkt i spørsmål om hvordan det er mulig å massakrere sine naboer. Den ble ualminnelig godt mottatt av kritikere og publikum. I salongen vil vi diskutere spørsmål som disse: Hvordan forholder vi oss til teater om historie og om forferdelige hendelser? Gir et faktisk historisk grunnlag teatret legitimitet, og når blir bruken av faktisk lidelse spekulativ? Hvorfor ønsker teatrene å iscenesette grusomme historier, og hvordan bør det gjøres?

Til panelet kommer teaterkritikerne Julie Rognved Amundsen og Therese Bjørneboe, dramaturg Olav Torbjørn Skare og dramatiker Maria Tryti Vennerød.
Ordstyrer er scenekunstkritiker Karen Frøsland Nystøyl.

NB! Vi har noen reisestøttemidler til medlemmer som er bosatt utenfor Oslo-området. Dersom du er interessert, ta kontakt med sekretariatet snarest.

Salongen er støttet av Norsk kulturråd og Fritt Ord og arrangeres i samarbeid med Det Norske Teatret.

Arrangement på Facebook her.