Kritikerlaget

Kulturrådets ærespris til Therese Bjørneboe

Torsdag 26. september ble det offentliggjort at Kulturrådets ærespris for 2019 tildeles Therese Bjørneboe.

Kritikerlaget 27. september 2019 PriserNyheter
Therese bjorneboe
Therese Bjørneboe. Foto: Tor G. Stenersen / Aftenposten / NTB scanpix.

Kulturrådets ærespris for 2019 tildeles Therese Bjørneboe, redaktør i Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift. Bjørneboe har gjennom tidsskriftet vist hvor avgjørende kunstkritikk er for utviklingen av både scenekunst og andre kunstfelt i Norge.

– Kulturrådet er svært stolte over å kunne tildele årets ærespris til Therese Bjørneboe. Hun har gjennom mange år gjort en uvurderlig innsats for utviklingen av norsk kunst og kultur, og tjener i dag som et forbilde for mange innen kunstkritikkfeltet, sier rådsleder Tone Hansen.

I rådets begrunnelse for tildelingen fremheves blant annet hvordan Bjørneboe har bygget opp «[…] et uvurderlig fagtidsskrift ikke bare for norsk, men også nordisk og internasjonal scenekunst. Tidsskriftet gjør norsk scenekunst til en naturlig del av Europa og europeisk teatertradisjon. Bjørneboe følger scenekunstfeltet tett, tar inn alle former for scenekunst, og gir plass til omfattende forestillings- og festivalanmeldelser. Gjennom Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift viser Bjørneboe hvor avgjørende kunstkritikk er for utviklingen av ulike kunstfelt i Norge.»

– Dette er en stor ære. Jeg synes det er fantastisk at tidsskriftene løftes frem, og at dette arbeidet blir sett og verdsatt. Teater er ikke av de feltene som tradisjonelt sett har hatt mest tyngde i Norge, noe som er et paradoks, siden dette er Ibsens hjemland. Det er en kunstart som ofte kommer i bakre rekke, og det har også vært en motivasjon for å jobbe med dette feltet og skape en offentlighet omkring denne kunstformen, sier Therese Bjørneboe om tildelingen.

Les begrunnelsen i sin helhet her.