Kalender

Nyhetsbrev

Ja takk, jeg vil gjerne ha nyhetsbrev fra Kritikerlaget.

Pressemelding Kunstkritikerprisen 2011

Oslo, 5.3.2012

Per Inge Bjørlo, Snorre Ytterstad og Lillehammer kunstmuseum er nominert til Kunstkritikerprisen 2011.

Kritikerlaget 05. mars 2012 PriserKunst

12. april utdeles kunstkritikernes egen pris for fjerde gang. Kandidatene til kunstkritikerprisen 2011, nominert av medlemmene i kunstseksjonen i Norsk kritikerlag, er som følger:

Per Inge Bjørlo, Henie-Onstad Kunstsenter, 20. oktober 2011–26. februar 201

Snorre Ytterstad, Squared Target, Museet for samtidskunst, 24. juni–18. september 2011

Lillehammer kunstmuseum, Blikkfang: Museet studerer sin samling og sitt bygg, 22. oktober 2011–29. januar 2012

Kunstkritikerprisen, utformet av billedkunstner Arne Nøst, tildeles det kunstprosjektet som Kritikerlagets medlemmer oppfatter som det mest betydningsfulle i året som gikk. De tre nominerte utstillingene fremstår alle som verdige kandidater.

Per Inge Bjørlos retrospektiv ved Henie Onstad Kunstsenter ble av kritikere omtalt som en overbevisende demonstrasjon av et mangefasettert kunstnerskap med både norsk og internasjonal betydning.
I forbindelse med Squared Target ble det kommentert at Snorre Ytterstad er en av ytterst få i sin generasjon som med selvfølgelighet kan trekke ordet «politikk» inn i sine kunstneriske aktiviterer. Hans utstilling ble av mange forstått som et tegn på at en ny vitalitet er på vei inn i Samtidskunstmuseets lokaler på Bankplassen.
Lillehammer kunstmuseums selvrefleksive tilnærming til eget bygg og samling pekte på sin side ut over den interne konteksten, og utstillingen fremstod som svært relevant i forhold til aktuelle spørsmål om museal praksis.

Vinneren av Kunstkritikerprisen 2011 vil offentliggjøres på prisutdelingen, som vil finne sted på Litteraturhuset i Oslo 12. april 2012 kl. 18.00 i forbindelse med en kritikersalong.

For arbeidsutvalget i Seksjon for kunst
Anne Merethe K. Prinos
generalsekretær i Norsk kritikerlag