Kritikerlaget

Kunstkritikerprisen 2011 til Per Inge Bjørlo

Per Inge Bjørlo mottar Kunstkritikerprisen 2011. Han får prisen for den store retrospektive utstillingen han hadde på Henie-Onstad Kunstsenter 20. oktober 2011–26. februar 2012.

Kritikerlaget 12. april 2012 PriserKunst
Images

Pressemelding fra Norsk kritikerlag, Seksjon for kunst:

Kunstkritikerprisen 2011 tildeles i dag kunstneren Per Inge Bjørlo (f. 1952), for hans store retrospektive utstilling på Henie-Onstad Kunstsenter 20. oktober 2011–26. februar 2012. Med sin utradisjonelle materialbruk og sine rominstallasjoner har Bjørlo vært en nyskaper i norsk samtidskunst, og anmeldere omtalte utstillingen som en overbevisende demonstrasjon av et mangefasettert kunstnerskap med både norsk og internasjonal betydning. Med alvor og konsekvens har Bjørlo gjennom de tre tiårene utstillingen dekker utviklet et utpreget personlig kunstnerskap som er umiddelbart gjenkjennelig, men likevel alltid med evne til å forundre og sette nye tanker i sving.

Kunstkritikerprisen, som i år deles ut for fjerde gang, er en utmerkelse som tildeles kunstprosjektet medlemmene av Kritikerlagets kunstseksjon oppfatter som det mest betydningsfulle i året som er gått. De to andre nominerte var Lillehammer kunstmuseum og Snorre Ytterstad.

Prisen deles ut på bakgrunn av nominasjoner og stemmegivning fra Seksjon for kunsts ca. 100 medlemmer. Prisvinneren mottar en statuett som er utformet av billedkunstner Arne Nøst.

Kunstkritikerprisen ble opprettet i 2008, og er tidligere tildelt Bergen Kunsthall (2008), kunstnerduoen Elmgreen og Dragset for prosjektet The Collectors (2009) og Henie-Onstad Kunstsenter (2010).

Prisen ble delt ut ved et arrangement torsdag 12. april kl. 18.00 på DogA, Hausmanns gate 16. Etter utdelingen ble det arrangert en debatt om hvordan skape et levende miljø i Fjordbyen, et samarbeid mellom Norsk kritikerlag og Norsk Form og støttet av Norsk kulturråd og Institusjonen Fritt Ord.

For arbeidsutvalget for Seksjon for kunst

Anne Merethe K. Prinos
generalsekretær