Kunstkritikerprisen 2014 til Nordnorsk Kunstmuseum

Kunstkritikerprisen 2014 går til utstillingen Peder Balke Visjon og revolusjon ved Nordnorsk Kunstmuseum

Nordnorsk Kunstmuseum mottar Kunstkritikerprisen 2014. De får prisen for utstillingen Peder Balke Visjon og revolusjon (14. juni–12. oktober 2014). Prisen deles ut under et arrangement tirsdag 28. april kl 16.00 i Nordnorsk Kunstmuseum.

27. april 2015

Nordnorsk Kunstmuseums Peder Balke Visjon og revolusjon er en av de største faglige suksesser et norsk kunstmuseum har hatt internasjonalt, når vi holder Edvard Munch utenfor. Utstillingen hadde 63 verk og 11 768 besøkende i Tromsø sommeren 2014. Utstillingen fikk hele 90 presseoppslag. Stor betydning for pristildelingen er tillagt det forhold at utstillingen også ble vist i et av verdens fremste kunstmuseer, National Gallery i London, der utstillingen var meget sentralt plassert. Den fikk mye oppmerksomhet i engelsk og internasjonal presse og et høyt besøkstall. All den innsatsen og det engasjementet som ligger bak det å realisere en slik utstilling, er svært imponerende. Det står stor respekt av Nordnorsk Kunstmuseums arbeid med utstillingen. Vi gratulerer Nordnorsk Kunstmuseum, dets direktør Knut Ljøgodt og alle som har vært involvert i å løfte frem Peder Balkes kunstnerskap både nasjonalt og internasjonalt.

Kunstkritikerprisen deles i år ut for syvende gang og er en utmerkelse som tildeles den utstillingen eller det kunstprosjektet medlemmene av Kritikerlagets kunstseksjon oppfatter som det mest betydningsfulle i året som er gått. Prisvinneren mottar en statuett utformet av bildekunstneren Arne Nøst.

De nominerte i år var To Everything There is a Season av Vanessa Baird i Kunstnernes Hus (18. juni–27. juli 2014), Alene med naturen. Dahls og Friedrichs landskaper 1810–40 i Nasjonalgalleriet (10. oktober 2014–4. januar 2015) og Peder Balke Visjon og revolusjon i Nordnorsk Kunstmuseum (14. juni–12. oktober 2014).

Kunstkritikerprisen 2014 blir delt ut under et arrangement tirsdag 28. april kl 16.00 i Nordnorsk Kunstmuseum. I etterkant avholdes en kritikersalong om Balke.

ROMANTIKER ELLER MODERNIST?
MOTTAGELSEN AV PEDER BALKE DEN GANG OG NÅ

I panelet: dr.philos. Marit Ingeborg Lange, direktør Knut Ljøgodt, Nordnorsk Kunstmuseum og kunstsosiolog Dag Solhjell, Norsk kritikerlag.

Kritikersalongen i samarbeid mellom Norsk kritikerlag og Nordnorsk Kunstmuseum og er støttet av Norsk kulturråd og Fritt Ord.