Kritikerlaget

Kunstkritikk utvider og inviterer til seminar

For ti år siden var det allment akseptert at kunstkritikken var i krise. Er det nye muligheter i kunstkritikken nå, ved inngangen til 2010-tallet? Spørsmålet stilles av nettidsskriftet Kunstkritikk, og er utgangspunkt for et seminar på Kunstnernes Hus i Oslo den 19. mai 2011 fra 14.00 til 19.00.

Seminaret, som har tittelen The Outside Chance of Art Criticism, arrangeres i anledning lanseringen av Kunstkritikks nordiske og internasjonale utgaver og er et samarbeid mellom Kunstkritikk, Kunstnernes Hus og Kunstakademiet i Oslo.

Kritikerlaget 09. mai 2011 SeminarerKunst
Square the circle low 334x434

Til seminaret kommer Anton Vidokle, grunnlegger og redaktør av, E-flux og E-flux Journal; Fredrik Svensk, medredaktør av Paletten og medlem av Kunstkritikks redaksjonsråd; Jennifer Allen, redaktør av frieze d/e, den nye engelsk/tyske utgaven av frieze magazine; og Chus Martinez, avdelingsleder for dOCUMENTA (13) og redaktør av tidsskriftet iNDEX som publiseres av Museet for samtidskunst i Barcelona (MACBA). Se for øvrig fullstendig seminarbeskrivelse på Kunstkritikk.

Det siste året har Kunstkritikk publisert en rekke artikler på svensk og dansk, i tillegg til det vanlige norske stoffet. Dette følges nå opp med en egen nordisk utgave. Samtidig lanseres også en internasjonal, engelskspråklig utgave. Dette vil foreløpig være en prøveutgave med kun utvalgte artikler oversatt til engelsk.

– Endelig kan vi slå fast at det igjen finnes et nordisk tidsskrift for samtidskunst, for første gang siden tidsskriftet NU – The Nordic Art Review gikk inn i 2002. Samtidig vil leserne merke at vi er noe annet enn et markedsføringsverktøy for en ekspansiv kunstscene. Vi skal by på nyheter og således bidra til at det finnes et minimum av gjensidig kunnskap i det nordiske kunstfeltet. Dette er viktig, både kunstfaglig og politisk. Men det viktigste vi gjør er å bidra til en styrking av den nordiske kunstkritikken. Det er kritikken som er hjørnesteinen i vår redaksjonelle plattform, og vi skal følge både aktuelle hendelser og mer langsiktige kunstneriske utviklingslinjer ved hjelp av noen av regionens beste skribenter, sier Jonas Ekeberg, ansvarlig redaktør for Kunstkritikk, i en artikkel om den forestående lanseringen av en egen nordisk utgave.

Det er gratis adgang til seminaret, men forhåndsreservasjon er anbefalt. Reservasjoner kan sendes til post@kunstnerneshus.no.

Se også eventinformasjon på facebook.

Kunstkritikk er støttet av Norsk kulturråd. Den nordiske utgaven er støttet av Fritt Ord.

Ingressbilde: Lina Viste Grønli, Squaring The Cricle, 2009. A Cubism Reader, coconut.