Kalender

Nyhetsbrev

Ja takk, jeg vil gjerne ha nyhetsbrev fra Kritikerlaget.

Sakprosa web 16 9 tekst.jpg size large

Kurs i sakprosakritikk

I samarbeid med Norsk Kritikerlag, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og Fagpressen inviterer Tidsskriftforeningen til kurs.

Kritikerlaget 17. januar 2020 Nyheter

Norsk tidsskriftforening vil i samarbeid med Norsk kritikerlag, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og Fagpressen, styrke og utvikle sakprosakritikken gjennom et tre trinns kursopplegg for etablerte og ferske kritikere. Vi ønsker å fremme eksperimenter med kritikk, både for å lage mer spennende formidling og for å nå flere lesere.

Kurset er det første i den nye Kritikerskolen, som er en serie kritikk-kurs innen litteratur, teater og scenekunst, dans, musikk, design, arkitektur og kunst.

Innhold og tema

SAMLING 1:
HVA ER SAKPROSAKRITIKK?
11. februar i Kverneland, Litteraturhuset i Oslo kl. 15.30–21.00

  • Forelesning ved Bernhard Ellefsen: «Hva er sakprosakritikk og hva er sakprosakritikerens rolle og ansvar?». Om kildekritikk og sakprosaens litterære kvaliteter.
  • Workshop i to deler: Deltakerne har på forhånd fått tilsendt et knippe kritikker som skal gjennomgås og drøftes i plenum, under ledelse av Bernhard Ellefsen og Merete Røsvik.

SAMLING 2:
HVORDAN SKRIVE SAKPROSAKRITIKK?
10. mars i Kverneland, Litteraturhuset i Oslo, kl. 15.30–21.00

  • Forelesning ved Asgeir Olden: «Hvordan skrive sakprosakritikk? Sjangerplassering, framføring, kraft og intensitet». Hvilke elementer bør en sakprosakritikk inneholde? Skrivegrep og knep.
  • Workshop i to deler: Deltakerne har på forhånd fått i oppgave å skrive om et upublisert bokmanus. Disse tekstene skal gjennomgås i grupper, under veiledning av Asgeir Olden, Bernhard Ellefsen og Merete Røsvik.


SAMLING 3:
HVOR ER SAKPROSAKRITIKKEN OG HVOR KAN DEN VÆRE?
20. april i Kverneland, Litteraturhuset i Oslo, kl. 15.30–21.00

  • Forelesning ved Merete Røsvik: «Ulike plattformer for sakprosakritikk. Om podcast, videokritikk og rom for sakprosakritikk i sosiale medier»
  • Workshop i to deler: Deltakerne har på forhånd fått i oppgave å lage en kritikk av et publisert eller upublisert bokmanus i et annet medium enn tekst, for eksempel en podcast- eller videokritikk. Kritikkene gjennomgås i grupper under veiledning av Merete Røsvik og Bernhard Ellefsen.

Kursholdere
Bernhard Ellefsen er bokansvarlig og litteraturkritiker i Morgenbladet. Han ble kåret til Årets kritiker i 2014 og vant Arne Hestenes’ journalistpris i 2016.
Merete Røsvik er redaktør for tidsskriftet Prosa og bokmeldar i Klassekampen, og sit i juryen for Språkprisen og Kritikerprisen for beste sakprosabok.
Asgeir Olden er fagmedarbeider Institutt for journalistikk, med ansvar for de fleste av IJ’s skrivekurs. Han har blant annet vært redaktør i Dag og Tid og Nynorsk pressekontor, og kritiker i ulike aviser.

OBS! Det er ikke anledning til å melde seg på enkeltsamlingene, påmeldingen gjelder for alle tre.
Deltakeravgift kr. 1 000,- for kritikere og skribenter i tidsskrift og medlemmer i Kritikerlaget, kr. 2 000 for andre. Avgiften inkl. mat og drikke.

Påmelding her.

Arrangør er Norsk tidsskriftforening med støtte fra Fritt Ord og Norsk Journalistlag