Per Christian Selmer-Anderssen er Årets frilanser

NJ Frilans har kåret Per Christian Selmer-Anderssen til Årets frilanser.

6. november 2022
Per christian selmer andersson foto periskop
Per Christian Selmer-Anderssen. Foto: Periskop

Fredag 4. november 2022 offentliggjorde NJ Frilans hvem som denne gangen ble utnevnt til «Årets frilanser». I år falt valget på Per Christian Selmer-Anderssen, som også er leder for Arbeidsutvalget i seksjonen Teater, musikk og dans i Norsk kritikerlag.

I følge juryen er årets vinner « en uredd journalist som viser mangfold i tematikk» og en journalist som er «allsidig, kunnskapsrik og aktiv. Han evner å stå oppreist når han får sterk kritikk innen det krevende feltet å anmelde kultur.»

For Selmer-Anderssen selv er det å være frilanser hans største «life hack»:
– Man lager den journalistikken man drømmer om. […] Jeg har vært heldig å kunne jobbe med reportasjeledere og redaktører som har gitt meg sjanser og villet satse på mine litt smale ideer.

Han kommer likevel med et apropos, og minner om verdien av frilansere:
– Å kunne fordype seg i ett felt, jobbe på en søndag, og ta halvveis fri på en mandag. Det er en frihet som kommer med en kostnad, og jeg føler fortsatt på at man blir prissatt annerledes enn faste ansatte og at noen ser litt ned på frilansere. Det må alle slutte med! Frilansere er i en stolt tradisjon i Norge, og er ikke mindre viktig etter hvert som verden blir mer urolig.

I årets jury satt redaktør Tine Skarland i Aftenposten Innsikt, frilans fotojournalist og tidligere vinner av Årets frilanser Morten Risberg og Asbjørn Leirvåg, reportasjeleder ved Senter for undersøkende journalistikk (SUJO).

Juryens begrunnelse kan leses i sin helhet på Journalisten.no.