Kalender

Pressedekning av litteraturkritikerprisene 2010

Torsdag 3. mars ble Litteraturkritikerprisene 2010 delt ut på Litteraturhuset i Oslo, rett etter utdelingen av Ungdommens kritikerpris. Sistnevnte pris gikk til debutanten Helga Flatland, som går inn i historien som første kvinnelige mottaker, mens Beate Grimsrud mottok Kritikerprisen for beste voksenbok, hvor det heller ikke er mange kvinner på listen over tidligere vinnere. Da Kritikerprisen for beste voksenbok i år gikk til Grimsrud for hennes En dåre fri var det bare ellevte gang i prisens 60-årige historie at mottakeren er en kvinne, og det ble et visst fokus på den lave kvinneandelen i en del av pressedekningen av årets prisutdeling.

Mariann Enge 07. mars 2011 PriserLitteratur
Beate grimsrud2

Nrk, som stilte med eget tv-team, tok nettopp tak i den lave kvinneandelen i sin dekning av utdelingen av litteraturkritikerprisene 2010 på Dagsrevyen 21.

Klassekampen hadde sin egen vri på spørsmålet og intervjuet prisvinner Grimsrud i en større sak om «det kjønnsdelte bokmarkedet».

På Nrks nettsider, under tittelen «Priser for galskap og prompehumor» finnes klipp fra takketalene til Beate Grimsrud og Jo Nesbø, fra utdelingsseremonien på Litteraturhuset.

I Dagbladet var det Kritikerprisen for beste barne-og ungdomsbok som ble slått størst opp, med overskriften «Kritikerne har talt: Doktor Proktor var best»

Mange aviser valgte i likhet med Aftenposten å bringe NTBs sak fra utdelingen.

Oppdatering 08.03.2011: Flamme Forlag har spurt Årets kritiker, Susanne Christensen, hvordan det føles.

Se for øvrig talene til prisvinnerne her på Kritikerlaget.no: