Kritikerlaget

Samstemte «Sølvgutter» ? som tok gull

Terje Stensvold og Sven Nordin var begge beveget da de mottok henholdvis musikk-kritikerprisen og teaterkritikerprisen, som seksjon for Teater, musikk og dans i Norsk kritikerlag deler ut. Disse er de viktigste prisene å få, sa skuespillerforbundets leder.

Christer Dynna 12. november 2007 Krit.sirkelenPriserReferater
 foto  l p lorentz

Innrammede originaltegninger signert Ulf Aas akkompagnerte prisene som ble overrakt to prismottagere som stod å skinte, og som begge kunne avsløre at de hadde en fortid i guttekoret <LINK http://www.solvguttene.net/>Sølvguttene. En gang sang de også på samme konsert, og den 14 år eldre Stensvold lovet likesågodt Nordin å gi ham en kopi av opptaket. Da årets <LINK http://kritikerlaget.no/index.php?id=33>musikk-kritikerpris ble hans, sa han det føltes som: «Skamrødmen brer seg, for det er aldeles overveldende å høre slike superlativer», som dem Kjell Hillveg brukte i <LINK http://kritikerlaget.no/index.php?id=6&tx_ttnews[tt_news]=309&tx_ttnews[backPid]=5&cHash=a1588bb8c6_top >begrunnelsen for å tildele Stensvold musikk-kritikerprisen 2006/2007.
Stensvold medga at denne æren faktisk fikk han til å «føle seg litt vellykket». I egne ord oppsummerte han «de siste 45 årene som storartede» Og la til: «Tegneren Ulf Aas har vært en av mine forbilder, og jeg minnes for alltid tegningene hans fra Aftenposten. Men jeg husker jo også at Aas var Olavsgutt ? og at han nå gir pris til en Sølvgutt som meg selv …», sa en storsmilende Stensvold.

Juryen uten bindinger
<IMG SRC=http://kritikerlaget.no/fileadmin/bilder/4TMDpris.jpg ALT=“Stensvold og Nordin” ALIGN=RIGHT>Da Sven Nordin hadde fått <LINK http://kritikerlaget.no/index.php?id=6&tx_ttnews[tt_news]=310&tx_ttnews[backPid]=5&cHash=35861cfea9>talen sin, mottatt bildet signert Aas og sin pris for rolletolkningen han gjorde av <LINK http://nationaltheatret.no/Nationaltheateret/Presserom/PRESSEBILDER/G-M/Markens_grode/filestore/2007_02_10_MARKENSGRODE_006.jpg >Isak i Nationaltheatrets oppsetning av <LINK http://nationaltheatret.no/Nationaltheateret/Presserom/PRESSEBILDER/G-M/Markens_grode/filestore/2007_02_10_MARKENSGRODE_020.jpg >Markens Grøde etter Hamsun, gratulerte leder i Skuespillerforeningen Agnete Haaland ham med prisen. «Denne juryen er den viktigste å få en pris fra. De som sitter i den er medlemmer uten bindinger og de ser veldig mye teater?» lød hennes beskrivelse av <LINK http://kritikerlaget.no/index.php?id=31 >Kritikerlagets teaterkritikerpris.
Som en underbyggelse for juryens anerkjennelse av Nordin ? i Haalands ord en elsket kollega, supplerte Skuespillerforbundets leder med ordene ? Du er en seriøs, begavet, dyktig og hardt-arbeidene skuespiller, og du har klart å få teateret til å leve. Det du gjør for Isak kan ingen noensinne overgå, for du gjør en Isak som ingen ? ingen ? i denne verden kan klare, og det står det så stor respekt av. Dette er en pris du fortjener, og som vil følge deg resten av livet.
Selv sa Nordin at han var «Stolt og beæret ? og en veldig veldig glad mann» som følge av å motta denne prisen. Sven Nordin gjorde også sammenligningen om at operasangere som Stensvold har et særlig fortrinn, som skuespillere vanligvis ikke har, siden sangere alltid får reise mer enn dem og ofte jobber mye utenlands. ? Operasangere er heldige som reiser rundt i verden og er i kontakt med andre kulturer. Så jeg er glad for at <LINK http://nationaltheatret.no/Nationaltheateret/International/About_us/ >Nationaltheatret nå satser på utenlandske regissører.
På vegne at arbeidsgiver takket Gerd Stahl, sjefdramaturg ved Nationaltheateret, Sven Nordin for hans tolkning av Isak. Hun utdypet: Du gjør noe ekstraordinært med Isak, og Isak er en slik rollefigur som trer ut av boken og lever som i et selvstendig liv. Din innsats i rollen har du alt fått mye skryt for, og at du nå får kritikerprisen er fortjent.

Mangfold versus enfold
Sven Nordin påpekte også at han som skuespiller har opptrådt i et vidt repertoar av genre og roller. Mange vil dermed først og fremst gjenkjenne han fra <LINK http://www.karlogco.no/ >Karl & Co eller også i teatersammenheng som Hulemannen, som har blitt et veldig populært stykke. Nordin ba kritikerne ta følgende betraktning ad notam:
? Komedie og musikaler gjør oss til gode skuespillere, selv om det norske kritikerlauget ikke interesserer seg for denne <LINK http://no.wikipedia.org/wiki/Mot_i_br%C3%B8stet#Rolleliste >formen, er ting som Hulemannen med på å slipe verktøyene våre. Alle genre må vurderes ut i fra det som er deres egenart og form.

Opera som skummer fløten
<IMG SRC=http://kritikerlaget.no/fileadmin/bilder/1TMDpris.jpg ALIGN=RIGHT>Da operasjef Bjørn Simonsen holdt gratulasjonstale oppsummerte han Terje Stensvolds karriere som «oppsiktsvekkende.» ? Du er en støttespiller i norsk opera og du viser verdien av langsiktig trening og utvikling. I dag vil operahusene helst skumme fløten og ta sangere når de er ferdig skolert istedenfor å være med å ta ansvar og utvikle dem. Det er nå blitt hos oss slik som i fotballverden, het det i Simonsens kritiske betraktning. Så sa han, henvendt til Stensvold, «Du har den styrken og støtten i din teknikk og i ditt fag, slik at dirigentene stoler på deg. Det bygger på de nesten 30 årene du var i operaen, så du har også kondisjonen din i orden i dag.
Noe du først og fremst har deg selv å takke, og din kjære kone, som følger deg overalt, for man må jo ha en slik støtte. Det har vært en forferdelig stor glede å følge deg de siste årene, nå ? når du synger av full hals, og ettersom du er fullbooket minst tre ? fire år fremover.
I sin tale beskrev Stensvold hvorledes forestillingen som kritikerlaget priset han for, hadde opplevdes: Særlig vekt la han på at konserten fant sted i Universitetets aula: «Det var en fest ? for musikerne spilte krumbøyd over instrumentene sine. Også var jeg på hjemmebane, i aulaen fra min barndom ? der det bare satt venner, og da slapp den selvkritiske kloa som alltid er der og måler hver enkelt frase du synger.» sa Stensvold.
Roger Johansen takket Stensvold for deres 40-årige vennskap, som hadde begynt i Sølvguttene ? og Johansen berømmet vennens stemmekunst: «At en sanger i så vidt moden alder har en slik kraft og glød, er nærmest et eventyr. Og det ser ikke ut til å ta slutt med det første». Les hele Johansens tale ved å klikke på dokumentet nederst på siden.
<IMG SRC=http://kritikerlaget.no/fileadmin/bilder/2TMDpris.jpg ALT=“Nordin av Aas” ALIGN=LEFT> <IMG SRC=http://kritikerlaget.no/fileadmin/bilder/3TMDpris.jpg ALT="Aas">Ulf Aas