Kritikerlaget

Stig Sæterbakkens minnepris 2020

Stig Sæterbakkens minnepris 2020 er tildelt Joakim Kjørsvik.

Kritikerlaget 04. september 2020 PriserLitteraturNyheter
Kjorsvikjoakimny tove sivertsen  jpeg
Foto: Tove Sivertsen

«Juryen har latt seg imponere av Kjørsviks vilje til å utforske ulike sjangre, til å stadig fornye seg, samtidig som han har utviklet en lett gjenkjennelig stemme» skriver Cappelen Damm i en pressemelding tidligere denne uken, da årets vinner av Stig Sæterbakkens minnepris ble delt ut.

Joakim. Kjørsvik (f. 1978) debuterte som forfatter i 2007 og har siden utgitt bøker i flere sjangre. Hans siste bok, Min døde hund (2019), er også hans første diktsamling.

I juryens begrunnelse kan man blant annet lese følgende:
«Siden debuten har [Kjørsvik] skildret såkalt skakke eksistenser med leken fortellerglede; i de fire bøkene han så langt har utgitt, havner vanlige folk stadig i absurde og tragikomiske situasjoner. Årets prisvinner kunne kanskje sluttet seg til den franske filosofen Henri Bergsons tanker om latterens rolle som utfordrer av det stive og automatiserte, for også i hans bøker gir humoren en klarsynt nærhet til verden. Selv om humoren i dette forfatterskapet som oftest er mørk, og verken forfatteren eller romanpersonene er fremmed for skadefryd og sarkasmer, slås man først og fremst av tekstenes mennneskekjærlighet. «Humoren er en omsorgsfull rebell», som forfatteren selv en gang har uttalt i et intervju.»

Les juryens begrunnelse i sin helhet her.