Kritikerlaget

Stig Sæterbakkens minnepris 2021

Stig Sæterbakkens minnepris 2021 er tildelt Victoria Kielland.

Kritikerlaget 04. oktober 2021 PriserLitteraturNyheter
Victoria kielland
Foto: Julia Marie Naglestad

I en pressemelding offentliggjorde i dag Cappelen Damm at årets Stig Sæterbakkens minnepris tildeles forfatter Victoria Kielland, som i følge juryen «har markert seg som en av sin generasjons mest særegne stemmer.»

Juryen innleder sin begrunnelse slik:

Et sted i essayet «Om skrivaren» hevder Tarjei Vesaas at litteratur «ikkje [skal] skrivast så det blir skjøna med kaldt hjarte». For Vesaas var litteraturen mer følelse enn forklaring, og for å kunne åpne leserens «hemmelege rum» må det også eksperimenteres, mente han: «Søking framigjennom etter nye uttrykksmåtar lyt her vera». Et av målene med Stig Sæterbakkens minnepris er å synliggjøre forfatterskapene som foretar slike søk, de som i jakt på det Vesaas kalte «rørsle og livs-kim» tør å trå utenfor den norske normalen.
Årets prismottaker er en slik uredd og utprøvende forfatter. Siden debutboken har hun markert seg som en av sin generasjons mest særegne stemmer. Etter tre utgivelser har hun allerede en stil som får kritikere til å definere henne med hennes eget etternavn, en ære som stort sett er forbeholdt langt mer berømte forfattere: i Klassekampens anmeldelse av prismottakerens nyeste bok omtales setningene hennes som «gjenkjennelig kiellandske».

«I den norske prosaens blodomløp har dette forfatterskapet etablert sin helt egensindige åre», konkluderer årets jury som består av Carina Elisabeth Beddari, Thomas Lundbo og Ingrid Svennevig Hagen.

Begrunnelsen kan leses i sin helhet her.

Årets prisvinner Victoria Kielland debuterte i 2013 med kortprosasamlingen I lyngen, for den ble hun nominert til Tarjei Vesaas-debutantpris. Hun har senere utgitt Dammyr (2016) og Mine menn (2021). For Dammyr ble Kielland ble nominert til Ungdommens Kritikerpris og av Forfatterforeningens litterære råd tildelt hovedstipendet av Bokhandelens forfatterstipend.

Stig Sæterbakkens minnepris deles ut årlig av forlaget Cappelen Damm til en forfatter med overbevisende litterære kvaliteter, originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter. Prisen er åpen for alle sjangre innenfor det skjønnlitterære feltet, og er på 100 000 kroner.