Kritikerlaget

Kalender

Ungdommens kritikerpris 2010/11 til Helga Flatland

For første gang har en kvinne blitt tildelt Ungdommens kritikerpris. Debutant Helga Flatland trakk det lengste strået med romanen Bli hvis du kan. Reis hvis du må. da 230 ungdommer skulle enes om vinneren.

Kritikerlaget 07. mars 2011 PriserLitteratur
Vinner av ungdommens kritikerpris 2011 foto vibeke rgler.1

Boka har høstet mye ros blant norske kritikere, og historien om de tre barndomsvennene som må ut og vekk og verver seg til tjeneste i Afghanistan, rørte og engasjerte også den store ungdomsjuryen, heter det i pressemeldingen fra Foreningen !les.

– Vi føler at vi virkelig kjenner personene i boka, og vi deler både gleder og sorger i livene deres, sa Ann Helen Kvitle Bakk (Hemne vgs.) og Anders-Kristian Kalstad (Samisk vgs.) som delte ut prisen.

– Vi ble sittende og le og gråte sammen med dem, og hele boken var så gripende at den var umulig å legge fra seg. Boken er liten, men har mye innhold, sa de to jurymedlemmene.

En tydelig overrasket Helga Flatland syntes det var stor stas å vinne prisen. Hun sa samtidig at hun var en av de yngste nominerte, og at hun mest føler seg som en del av juryen. Hun avsluttet med å si: – Dere er framtidas lesere, og vi skal følge hverandre framover. Jeg gleder meg veldig!

– Blant kritikernes favoritter finner ungdommene den boka med mest trøkk og driv, uttaler Ketil Kolstad, daglig leder i Foreningen !les, og hevder videre at en vinner av Ungdommens kritikerpris har kvaliteter som gjør at den treffer mange lesere i hjerte og hjerne.

Under utdelingen holdt kunnskapsminister Kristin Halvorsen åpningstalen. Hannah Kvam ledet utdelingen. Foreningen !les, Norsk kritikerlag, Utdanningsforbundet og Forleggerforeningen står bak prisen.

De nominerte til årets pris var:

Mikkel Bugge: Gå under jorden
Helga Flatland: Bli hvis du kan. Reis hvis du må.
Gaute Heivoll: Før jeg brenner ned
Jan Roar Leikvoll: Fiolinane
Thomas Lundbo: Synkere og svevere
Nina Lykke: Orgien, og andre fortellinger
Tove Nilsen: Nede i himmelen
Karine Nyborg: Ikke rart det kommer kråker

Les mer om Ungdommens kritikerpris på ungdommenskritikerpris.no.

Bildet: Helga Flatland.