Kritikerlaget
Ungdommens kritikerpris (1)

Ungdommens kritikerpris 2021

Ungdommens kritikerpris 2021 er delt ut. Les mer om vinneren, og intervju med juryen.

Kritikerlaget 19. mars 2021 PriserLitteraturNyheter

18. mars ble det offentliggjort at det er forfatter Odd Klippenvåg som tildeles Ungdommens kritikerpris. Klippenvåg var nominert for novellesamlingen En lykkelig gift mann – og andre noveller (Cappelen Damm).

Ungdommens kritikerpris deles ut av en jury bestående av ungdommer fra hele landet, og årets jury har blant annet følgende å si om årets vinner:

Årets vinnerbok vekker mange følelser. Den gjør oss ukomfortabel og engstelig, og den har mange spenningstopper og mye dramatikk. Til tross for at vi leser med en forventning om å bli overrasket, klarer forfatteren stadig vekk å overraske oss likevel. Det er en bok som holder på oppmerksomheten vår, og når den sjokkerer oss, er det fordi teksten overbeviser oss om at dette kunne skjedd i virkeligheten.

Til Foreningen !les sier mottakeren er glad for at han har engasjert unge lesere:

– Å vinne Ungdommens Kritikerpris gir en enorm glede og inspirasjon. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle vinne prisen. Som eldst av de nominerte har jeg altså greid å fenge så unge lesere. Dette gleder meg virkelig, sier han.

I forbindelse med juryarbeidet, tok Foreningen !les en prat med to av ungdommene i juryen. De kan fortelle om økt leseglede og nyoppdagede interesser på tvers i klassene.

– Å være med i Ungdommens kritikerpris har gjort at vi har fått lyst til å lese mer og blitt mer nysgjerrige på norsk litteratur. Det sier Rakel Furuhovde Nævdal og Trude Ljones fra storjuryen.

Les intervjuet med ungdommene her.

Om Ungdommens kritikerpris
Ungdommens kritikerpriss er en pris for skjønnlitterær samtidslitteratur, delt ut av elever i videregående opplæring. Prisen administreres av Foreningen !les og støttes av Utdanningsforbundet, Den norske forleggerforening og Norsk kritikerlag.