Kalender

Nyhetsbrev

Ja takk, jeg vil gjerne ha nyhetsbrev fra Kritikerlaget.

Verdenspremiere: Ungdommens kritikerpris

? Utdelingen av ungdommens kritikerpris er en verdenspremiere, annonserte prosjektleder Eivind Rutle. Tretti minutter etter var et nøktern førstegangsarrangement i havn, for tenåringer er fortsatt ikke særlig snakkesalige i forsamlinger der de er i mindretall.

Christer Dynna 01. mars 2006 Krit.sirkelenPriserReferater

I en sal med om lag 50 tilhørere var de forsåvidt heller ikke det, men med stor pågang fra flere tv-kameraer og en håndfull journalister med blitz og blokker skal det noe til å slippe seg løs.
<LINK http://www.kritikerlaget.no/index.php?id=25 top>Bilder fra prisutdelingen
Ungdommens kritikerpris er et initativ fra Foreningen !Les.
Norsk kritikerlag ble bedt om å organisere juryen som skulle velge ut de beste skjønnlitterære bokutgivelsene fra 2005, uten å skjele til at denne lesergruppen var tenåringer.
Hundre skoleelever fra linje for allmennfag, helse- og sosial og elektro har vurdert åtte skjønnlitterære bøker på til sammen 1508 sider.
«En utrolig gjennomtenkt bok. Med det i ryggen kan den trygt kalle seg en ungdomsbok» lød <LINK http://www.foreningenles.no/prosjekter/aktuelle_prosjekter/juryens_begrunnelse_for_at_roy_jacobsens_roman_hoggerne_vant_ungdommens
kritikerpris top>begrunnelsen for å tildele Roy Jacobsens Hoggerne Ungdommens kritikerpris 2005.
Avgjørelsen falt etter et fem timer langt nasjonalt juryemøte, der Hoggerne kom foran Kompani Orheim med knappest mulig margin. Et poeng skilte Jacobsens bok fra romanen til Tore Renberg, som fikk 40 poeng.

  Andreas Kolsrud (17) går på vk1 på elektrofag og er etter å ha engasjert seg i Ungdommens kritikerpris som inngikk i skolens norskundervisning, blant Norges mest beleste elever.

  ? Jeg har ikke lest alle åtte bøkene, men tre-fire av dem, forteller han til Kritikerlaget. Og det var Hoggerne som var favoritten.

  ? Til vanlig leser jeg helst Harry Potter-bøkene, eller Jules Verne, sier han.

  På spørsmål om kritikk er noe han selv også leser, svarer han bekreftende:

  ? Jeg leser noe av det som er på nettet, som for eksempel Dagbladet kultur, også leser jeg den som står bak på bøkene.

  Men erfaringen fra Ungdommens kritikerpris truer foreløpig ikke yrkesvalget, det er elektriker han skal bli, og ikke kritiker!


Etter at Hanne Helgevold og Henrik Vagle Dalsgaard fra vk1 ved Stavanger katedralskole hadde overlevert prisen til Roy Jacobsen vanket det kanapeer og brus.
? Det er iallfall mye mer virak her enn på utdelingen av kritikerprisen, konkluderte Jakobsen fornøyd etter å ha fremført sin <LINK http://www.foreningenles.no/prosjekter/aktuelle_prosjekter/roy_jacobsens
takketale top>takketale.
<LINK http://www.foreningenles.no/nyheter/pressemelding_fra_foreningen
les _top>Pressemelding