Kritikerlaget

Vinner av Kunstkritikerprisen 2016 er offentlig

I en pressemelding i dag ble det offentliggjort hvem som mottar Kunstkritikerprisen 2016.

Kritikerlaget 23. mai 2017 PriserKunstNyheter
Image
Lars Paalgard og Oddvar Daren, Humus Line, 1984. Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Kunstkritikerprisen 2016 tildeles Nasjonalmuseet, avd. Museet for samtidskunst ved kurator Ingvild Krogvig, for utstillingen Stille revolt: Norsk prosess- og konseptkunst på 70- og 80-tallet.

Prisen blir delt ut under et arrangement torsdag 1. juni kl. 18.00–20.00 på Mellomstasjonen på Vestbanen. På programmet står prisutdeling, tale og kritisk samtale om utstillingen mellom kurator Ingvild Krogvig og Stian Gabrielsen, skribent og kritiker.
Det vil bli enkel servering.

Prisutdelingen arrangeres i samarbeid med Mellomstasjonen og Nasjonalmuseet.

Om prisvinner
Stille Revolt: Norsk prosess- og konseptkunst på 70-og 80-tallet var Ingvild Krogvigs første kuratorarbeid på Museet for samtidskunst. Her hadde Krogvig jobbet frem en forskningsbasert utstilling som med overskudd og vilje til å fascinere publikum løftet frem en mer eller mindre oversett side av norsk kunsthistorie. Den «vanskelige» konseptkunsten ble presentert på en innsiktsfull, pedagogisk og forførende måte, og utstillingen tegnet således et mer sammensatt bilde av en viktig periode i kunsthistorien. Med Stille revolt ønsket museet å revidere forestillingen om konseptkunsten som et tomrom i vår nære historie, og således rette opp skjevheter i kunsthistoriefortellingen. Både ønske og intensjoner er innfridd, og Museet for samtidskunst har absolutt lykkes med sine ambisjoner.

Stille revolt viste til sammen rundt 50 verk av følgende kunstnere: Bård Breivik, Paul Brand, Marianne Heske, Gerd Tinglum, Viggo Andersen, Bente Stokke, Inghild Karlsen, Lars Paalgard, Oddvar I.N. Daren, Audun Sørsdal, Terje Munthe, Carina Hedén og Ingerid Book.

Om Kunstkritikerprisen
Kunstkritikerprisen deles i år ut for niende gang, og er en utmerkelse som tildeles den utstillingen eller det kunstprosjektet som medlemmene Kritikerlagets kunstseksjon oppfatter som det mest betydningsfulle i året som har gått. De to andre nominerte til Kunstkritikerprisen 2016 var:

– Mattias Härenstam, Svakheter, hemmeligheter, løgner, Vigeland-museet 19.2.2016–15.5.2016, kuratert av Guri Skuggen
– Seeable / Sayable, Kunstnernes hus 28.10.2016–29.01.2017, kuratert av Helga Marie Nordby og Ida Kierulf.

Prisen deles ut på bakgrunn av nominasjoner og stemmegivning fra medlemmene i Seksjon for kunst i Norsk kritikerlag. Prisvinnerne mottar en statuett utformet av billedkunstner Arne Nøst. Kritikerprisen ble opprettet i 2008, og er tidligere tildelt Bergen Kunsthall (2008); kunstnerduoen Elmgreen & Dragset for prosjektet The Collectors (2009); Henie Onstad Kunstsenter (2010); Per Inge Bjørlo for hans retrospektive utstilling på Henie Onstad Kunstsenter (2011); Kunstmuseene i Bergen og Stiftelsen 3, 14 for samarbeidet om to større utstillinger med kinesisk samtidskunst (2012); Munchmuseet og Nasjonalmuseet for fellesutstillingen Munch 150 (2013); Nordnorsk Kunstmuseum for utstillingen Peder Balke – Visjon og revolusjon (2014); og Kari Brandtzæg for utstillingen Krigens skygge. Politisk kunst i Norge i 1914–2014.