Aschehougprisen 2005 til Hans Herbjørnsrud
Han utga sine første noveller i 1979 og får nå Aschehougprisen fordi han siden har gitt oss et forfatterskap som lener seg mot verdenslitteraturen, men samtidig er uten like.
Tale ved arbeidsutvalget i Norsk kritikerlags litteraturseksjon, som utgjør Aschehougprisens jury: Asle Aasen Gundersen, Nøste Kendzior, Leif Høghaug og undertegnede, Anne Schäffer.
Årets Aschehougprismottaker «taler ikke med én tunge, han skifter stilart og skrivemåte fra tekst til tekst – og behersker alle tilnærmelsesvis like godt.» Det skrev kritikeren Øystein Rottem om dagens prismottaker.
Forfatteren taler heller ikke i tunger, selv om noen av hans tekster løper sammen i et nytt språk. Han veksler mellom dansk, nynorsk, bokmål og hjembygdens dialekt i en og samme novelle. På samme vis sjonglerer han med sjangere; eventyr, saga, science fiction og realisme, stadig innenfor novellens grenser, til vi snapper etter pusten fordi det vi leser er magisk, en magisk realisme så jordnær, så nær. Han undersøker og utfordrer novellen som litterær komposisjon. Han har spisset og fornyet sjangeren.
Årets prismottaker skriver så leseren rystes, vi skakes, vi lytter. Er det forfatterens klør som skraper, eller bare en gren? Det er en kunst å turnere en tekst som metafiksjon, der historien som fortelles forteller om historien, og den som gikk foran og den som kommer etter – på samme tid.
Den kunsten mestrer forfatteren uten å snuble mellom fiksjonsplanene i et forfatterskap som lener seg mot verdenslitteraturen, men samtidig er uten like.
Hans Herbjørnsrud debuterte som forfatter drøye 40 år gammel, samtidig som han tok over farsgarden i Heddal. Novellene hans har røtter i slektsgarden, i forfatterens egen barndom og familie, i bygda og i Telemarksnaturen. Men røttene har han brukt som vinger, for å bruke hans egen formulering.
Han debuterte med novellesamlingen Vitner i 1979, og det er novellene han har holdt seg til. Vannbæreren kom i 1984, Han i 1987. Eks og Set i 1992. Blinddøra som kom ut i 1997 mottok han Kritikerprisen for. Året etter ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris. Det ble han også i 2002, for novellesamlingen Vi vet så mye. Hans Samlede noveller kom i 2003. I mai 2005 fikk han Doblougprisen.
Vi slutter oss til gratulantene og gleder oss til fortsettelsen.
Hans Herbjørnsrud, gratulerer!