Kritikerlaget

Kalender

Hva vet anmelderne?

I forbindelse med Kritikerseminaret 2022: Kritisk praksis, har Live Lundh intervjuet kritikerne Sandeep Parmar, Leo Robson og Maria Horvei for BLA.

Kritikerlaget 27. juni 2022 LitteraturNyheter
Live lundh – bla
Live Lundh. Foto: BLA

Som del av «Kritikerseminaret 2022: Kritisk praksis», deltok de to britiske kritikerne Sandeep Parmar og Leo Robson med hvert sitt foredrag. Etter seminaret møtte Live Lundh (kritiker og journalist i BLA) Parmar og Robson til samtale om mangfold og kunnskap i kritikken, før hun derfra brakte noen spørsmål videre til Maria Horvei, som satt i programkomiteen til kritikerseminaret.

Det siste året har en debatt om hvor homogent hvit kritikerstanden er satt søkelys på hva slags bakgrunn kritikere har i møte med verk de skal bedømme. Kanskje handler ikke alt kun om faglig kompetanse, for eksempel å kjenne sin kanon, men om erfaringsgrunnlag i møte med en bok. Enhver anmelder er ikke nødvendigvis en god leser for hvilken som helst bok. Det er særlig denne kompetansen, som handler mer om erfaringsmangfold enn om antall studiepoeng i litteraturvitenskap, vi er interesserte i her vi befinner oss blant dem som feller dommene, en liten sirkel inni sirkelen av norsk bokbransje.

Slik innleder Live Lundh sin reportasje, som kan leses i sin helhet her.