Kritikerlaget

Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2021

Hilde Hodnefjeld får Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2021 for Uppsa for. Les tale til prisvinneren her.

Kritikerlaget 03. mars 2022 PriserLitteraturNyheter
Hilde hodnefjeld–foto trond bredesen
Hilde Hodnefjeld. Foto: Trond Bredesen

Tale ved Kristine Isaksen under utdelingen 3. mars 2022 på Litteraturhuset i Oslo

Jeg vil nytte høvet til å takke jurykollegaer Ingvild Bræin og Egon Låstad for gode diskusjoner. Vi er enige om disse fire nominasjonene:

Linde Hagerup: En venn for lite, Cappelen Damm
Hilde Hodnefjeld: Uppsa, Gyldendal
Kine Jeanette Solberg: Ikke lov å le, Aschehoug
Erlend Skjetne: Eit anna blikk, Flamme Forlag.

Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2021 tildeles Hilde Hodnefjeld for bildeboka Uppsa, utgitt på Gyldendal.

Et barn og en far på øyferie er utgangspunktet. Tittelen spiller på uhellene som skjer rundt barnet – og kjeften de utløser hos den voksne. Barnet påføres rollen som ulykkesfugl eller urokråke av faren. Denne fuglen er en viktig person i handlingen og en mystisk figur, som gjør boka ekstra spennende å bryne seg på. Farens definisjonsmakt utfordres flittig, både gjennom talende bilder og en kløktig tekst.

Lydmalende ord, som «Knus!», «Splæsj!» og «Au!» fyller sidene med skrekkblandet fryd. Et vendepunkt er når faren selv er uheldig og knuser kaffekannen i gulvet så det spruter. Faren får IKKE kjeft av den voksne i rommet, og leseren får følelsen av at nå brytes et mønster som har eksistert siden han var barn.

Hodnefjelds skjøre strek understreker budskapet i boka. Det handler om å akseptere og verdsette det ikke-perfekte og det sårbare. De uflidde detaljene gir liv til sidene.

Tekst og bilder utfyller og utfordrer hverandre. Ansiktsmimikk, former og farger er et språk som påvirker leseren følelsesmessig. Handlingen inntar ulike perspektiver, og er særlig virkningsfull når farens formaninger blir repetert som universelle sannheter hos barnet.

Forfatteren tegner et raust og presist bilde av barnlig utforskertrang. Iver og nysgjerrighet kan tolkes som trass, men er nødvendig for utvikling og læring. «Sånne fugler må man leve med», forklarer en fisker som gradvis hjelper dem med å bryte det destruktive mønsteret som består av klumsing og kjeft. Boka er en oppvisning i hvor viktig anerkjennelse er for selvfølelsen.

Juryen har lest boka flere ganger, og finner noe nytt å tenke på hver gang. Det er fint å lese bøker som er klokere enn en selv. Uppsa sier noe viktig om forholdet mellom foreldre og barn og er en doktorgrad i empati. Juryen takker for boka med en pris i retur, et trykk av Øyvind Torseter. Gratulerer!