Kritikerlaget

Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2023

Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2023 ble i dag tildelt Anja Dahle Øverbye for boken Tarjei 13 år. Les tale til prisvinneren her.

Kritikerlaget 07. mars 2024 PriserLitteraturNyheter
Beste barne  og ungdomsbok 2023–anja dahle øverbye–tarjei, 13 år (c) samlaget
Kilde: Samlaget

Tale ved Ingvild Bræin under utdelingen 7. mars på Litteraturhuset i Oslo:

Jeg vil starte med å takke Kristine Isaksen og Egon Låstad for et fint og fruktbart jurysamarbeid.

De nominerte til Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok er:

  • Tarjei 13 år, tegneserieroman av Anja Dahle Øverbye, Samlaget
  • Elg i soloppgang, bildebok av Åse Ombustvedt og Hilde Hodnefjeld, Vigmostad & Bjørke
  • Hvor ble det av?, bildebok av Lars Joachim Grimstad og Per Dybvig, Aschehoug
  • Oskar og eg, barneroman av Maria Parr med illustrasjoner av Åshild Irgens, Samlaget.

Vinneren av prisen har skapt en bok med et særegent uttrykk. Det er noe så sjelden som en uironisk bok, der følelser som presser på i kroppen – følelser langs hele registeret – blir tatt på største alvor. Tegnestilen er personlig og velutviklet, og uttrykkssterk.

Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2023 går til Tarjei 13 år av Anja Dahle Øverbye, utgitt på Samlaget.

Anja Dahle Øverbyes oppvekstskildring om skilsmissetenåringen Tarjei er en triumf av en tegneserie – rå og naken i uttrykket, med evnen til å vekke dyp empati hos leseren. Fortellingen viser hvilken avgrunn som kan oppstå mellom foreldre og barn når voksne blir for selvopptatte.

Tarjei og lillebroren må pendle mellom to hjem, og trettenåringen kommer ikke overens med stefaren Leif. Dette hovedsporet i handlingen dveler Øverbye ved i en slik grad at leseren kjenner Tarjeis smerte og sinne på kroppen. En gymbag som stadig glemmes, i transporten mellom to hjem, blir et symbol for vekten som blir lagt på Tarjeis skuldre: Han har IKKE valgt stefar Leif, og det ser ikke ut til at Leif i noen overbevisende grad velger Tarjei heller. Mor er for oppslukt av Leif til å se sin sønns behov.

Under et bursdagsselskap for Leif insisterer mor på at det går bra på skolen for Tarjei, selv om han akkurat har svart at det går dårlig. Det ser ut til at ingen vil høre hva han egentlig sier. Tarjei blir frustrert, løper på rommet sitt, der han blir liggende i senga og gråte. Når mor kommer for å trøste, sier hun at han lager dårlig stemning med de sure minene sine.

Redningen blir vennene, som han møter i trehytta i skogen og går på epleslang med. De forstår ham, og omslutter ham med oppriktig vennskap.

Tarjei, 13 år er en ekspressiv fortelling om bånd og avgrunner, med et rikt figurgalleri. Karakterene reagerer forskjellig på de samme hendelsene, og selv om sympatien definitivt ligger hos Tarjei, lar det seg også gjøre å sette seg inn i de andres situasjon. Bilderutene er tett på handlingen og inngir ofte en klaustrofobisk stemning, noe som understreker Tarjeis følelse av å være sperret inne i en barndom han ikke kan gjøre noe med. Ute i det fri er omgivelsene derimot storslåtte og ekspresjonistiske.

Øverbye treffer en estetisk nerve med illustrasjonene sine. Repertoaret er stort, med en karakteristisk strek som veksler mellom enkel og detaljert, idyllisk og konfronterende. Den tidkrevende blandingsteknikken med blekk, vannfarger og kull viser stor omsorg for manuset.

Anja Dahle Øverbye har siden debuten med Hundedagar i 2015 hele tiden vist en udiskutabel personlighet i uttrykket, men har underveis også utviklet stilen og motet. Den oppriktige tonen og teinten i både fortelling og illustrasjoner, kombinert med sterk kunstnerisk og håndverksmessig faglighet, gjør Tarjei, 13 år til en bok fra 2023 det er umulig å forbigå. Ja, for denne juryen var det altså ingen som gikk forbi.

Prisen er et trykk av kunstneren Sandra Blichert, med tittel Muskelspill.

Gratulerer med Kritikerprisen, Anja Dahle Øverbye!