Kritikersalong: Hva vil vi med monumentet?

Norsk kritikerlag og Kunstnernes Hus inviterer til debatt på Kunstnernes Hus torsdag 10. januar kl. 18.00. I panelet: Helge Jordheim (bildet), Erling Moestue Bugge, Olga Schmedling og Trude Schjelderup Iversen.

6. desember 2012
Images

På tross av at monumentsjangeren har blitt utsatt for kraftig kritikk de siste 40 årene, fortsetter vi å bygge monumenter med stor iver. Spørsmålet er hva et monumenter kan og bør være i dag. Problemstillingen føles ikke minst presserende etter terrorhandlingene 22. juli som viste at det fortsatt finnes et behov for kollektive sorg- og minnesritualer i det offentlige rom. Kan minnesmerket dekke et emosjonelt behov for mennesker som er rammet av katastrofer eller urett? På hvilken måte påvirker minnesmerket fremtidens forståelse av fortiden? Hva slags minnespolitikk kan vi lese ut av nåtidens monumentbyggeri? Og, er monumentene som bygges i dag primært en bekreftelse av de hegemoniske verdiene som preger samfunnet, eller kan de også fungere kritisk og destabiliserende? Dette er noen av spørsmålene Norsk kritikerlag i samarbeid med Kunstnernes Hus ønsker å ta opp til debatt i årets første kritikersalong.

Panel: Helge Jordheim, Erling Moestue Bugge, Olga Schmedling og Trude Schjelderup Iversen.
Ordstyrer: Ingvild Krogvig
Sted: Auditoriet, Kunstnernes Hus i Oslo.

Etter salongen viser Kunstnernes Hus Harun Farockis “Transmission” (43 min), en film som tar utgangspunkt i etterlatte og turisters møte med Vietnam Memorial i Washington.

Kritikersalongen er støttet av Fritt ord og Norsk kulturråd