Kritikerlaget

Kritikersalong: Kritikkverdig kunsthåndverk

Hvilke premisser ligger til grunn for kunsthåndverkskritikken? Hvilken tilnærming har kritikeren til kunsthåndverket? Hvem skriver hva, for hvem?
Det er spørsmålene som skal diskuteres når kunstseksjonen inviterer til kritikersalong onsdag 8. desember kl 17. på Galleri FORMAT i Oslo.

I panelet sitter Kjetil Røed, kritiker i Aftenposten, Lars Elton, kritiker i VG og Ingjerd Hanevold, prorektor ved Kunsthøgskolen i Oslo. Ordstyrer er Kristoffer Jul-Larsen, stipendiat ved NTNU og emneansvarlig ved masterprogrammet Kunstkritikk og kulturformidling samme sted.

Kritikerlaget 05. desember 2010 DebattKunst

Onsdag 8. desember kl 17. på Galleri FORMAT, Rådhusgaten 24, Oslo. Fri entré.

I panelet sitter blant andre: Kjetil Røed, kritiker i Aftenposten og Lars Elton, kritiker i VG. Ordstyrer er Kristoffer Jul-Larsen, stipendiat ved NTNU og emneansvarlig ved masterprogrammet Kunstkritikk og kulturformidling samme sted.

Hvilke premisser ligger til grunn for kunsthåndverkskritikken? Hvilken tilnærming har kritikeren til kunsthåndverket? Hvem skriver hva, for hvem?

Nesten ingen landsdekkende aviser eller andre brede medier har anmeldelser eller omtaler av kunsthåndverkutstillinger på sitt repertoar. Vi ser også eksempler på anmeldelser fra utstillinger på gallerier hvor de deltagende billedkunstnerne blir omtalt, mens kunsthåndverkerne blir det ikke.

I den grad redaksjonene publiserer anmeldelser av kunsthåndverk, hvilken tilnærming har kritikerne til disse utstillingene? Hvorfor fenger ikke kunsthåndverket mer i andre redaksjoner? Er det fordi anmeldere og redaktører ikke anser dette som interessante utstillinger? Er kunsthåndverkets publikum for smalt til at allmenne, brede medier vil satse på dette og andre visuelle, estetiske felt? På linje med blant annet arkitektur- og designkritikk, anses ikke kunsthåndverkanmeldelser verdige spalteplass. Kritikersalong spør: Hvem svikter?

Arrangementet er et samarbeid mellom kunstseksjonen i Norsk kritikerlag og Norske Kunsthåndverkere, støttet av Institusjonen Fritt Ord.

Velkommen!