Kritikersalong: Trenger vi en lesningens etikk?
Velkommen til årets oppsummering av «Bokåret 2018» 5. desember på Litteraturhuset i Oslo
Tid: Onsdag 5. desember kl. 19.00
Sted: Litteraturhuset i Oslo
Tradisjonen tro oppsummerer Kritikerlaget bokåret, men denne gangen med en vri: Vi spør ikke hvilke bøker som var best, men hvilke debatter som var viktigst. Flere av dem som preget året, har vist seg å sortere under samme overskrift: Trenger vi en lesningens etikk?
I lys av metoo-bevegelsen har enkelte kritikere stilt spørsmålet om det å lese en roman som Lolita egentlig lar seg gjøre i dag? Og hva med David Foster Wallace, hvis oppførsel overfor kvinner har vært gjenstand for betydelig kritisk oppmerksomhet? Tomas Espedals roman av året, Elsken, stilte sine kritikere overfor en overraskende problemstilling da en voldtektsanmeldelse beskrevet i boken viste seg å bygge på virkelige hendelser. Og nylig har en doktorgradsavhandling om Karl Ove Knausgårds Min kamp 6 skapt debatt om etikken i akademiske lesninger.
Viser slike diskusjoner at den profesjonelle lesningen har andre etiske utfordringer enn før? Eller har vi lesere ganske enkelt blitt overfølsomme?
Kritikerlaget inviterer til panelsamtale med Ingunn Økland, kritiker og kommentator i Aftenposten, Erlend Liisberg, kritiker i Bergens Tidende og stipendiat i litteraturvitenskap ved UiB, og Bernhard Ellefsen, bokansvarlig og kritiker i Morgenbladet.
Arrangementet er støttet av Fritt Ord og Norsk kulturråd.