Kritikerseminaret 2025
Litteraturseksjonen i Norsk kritikerlag inviterer forfattere og kritikere til seminar! Seminaret er del av programmet til Norsk Litteraturfestival på Lillehammer, og finner sted 5. og 6. juni 2025.

Invitasjon til seminar for forfattere og kritikere
Litteraturseksjonen i Norsk kritikerlag har herved gleden av å invitere forfattere og kritikere til seminar! Seminaret legges til Norsk Litteraturfestival på Lillehammer (Sigrid Undset-dagene) og inngår som en del av programmet ved festivalen.
Seminaret strekker seg over to dager, og deltakerne har også anledning til å delta på andre arrangementer i regi av festivalen. Norsk kritikerlag dekker et begrenset antall plasser, med en egenandel for reiseutgifter. Andre interesserte kan delta mot en mindre avgift.
Kritikerseminaret 2025: Roman 2025: Hvor går romanen?
Siden 1700-tallet har romanen vært storesøskenet blant de skjønnlitterære sjangerene, den formen både lesere og kritikere oftest beskjeftiger seg med. Når man spør noen hvilken bok vedkommende for tiden leser, vil svaret som oftest være en roman. Romanens fremste anliggende har alltid vært å fortelle oss hvem vi er, både som individer og på samfunnsnivå. I dag er den ikke lenger alene om oppgaven: Romanen utfordres av TV-serier, så vel som blogger og sosiale medier, som også byr på engasjerende fortellinger.
Nå som all statistikk viser at pilene peker nedover for lesningen i samfunnet, burde ikke romanen anstrenge seg for å finne nye måter å beskrive vår virkelighet på, måter som når ut? Hvordan skal romanformen gripe dagens samfunn? Bør forfatterne bestrebe seg på å eksperimentere mer, eller vende seg mot underholdningslitteraturen og skrive de romanene de tror leserne vil ha?
De siste tiårene har romaner som befinner seg tett på virkeligheten, enten det er forfatterens eget liv eller historiske skikkelser, vært dominerende. Men ser vi til romaner som Karl Ove Knausgård Morgenstjerne-serie, kan det se ut som virkelighetshungeren ikke lenger er like sterk. Med dagens dyrtid og økte trusselnivå i verden og Europa, ønsker vi oss kanskje heller romaner som tilbyr virkelighetsflukt?
Hva er egentlig status for den norske romanen i 2025?
Program torsdag 5. juni 2025, Kulturhuset Banken
- 11.00: Hvor går romanen? Innledning ved seminarkomiteen.
- 11.10: «Urfolksromanen. En egen sjanger?» Foredrag ved Kathrine Nedrejord.
Den første romanen skrevet på nordsasmisk, Bæivve-Alggo (Daggry) av Anders Larsen, utkom i 1912. I samisk litteratur er romanen fortsatt en ung sjanger. Hva betyr det, hvilke muligheter gir det, og hvilke eventuelle begrensninger? Hvilke likheter og forskjeller finnes mellom samiske romaner og grønlandske eller nord-amerikanske urfolksromaner? Kan man snakke om «urfolksromanen» som en egen sjanger? - 12.00: «Virkelighetslitteraturens romankunst 1997–2024». Foredrag ved Frode Helmich Pedersen.
Virkelighetslitteraturen har preget norsk og nordisk romankunst i flere tiår. Hvordan skal vi forstå denne perioden i nyere norsk litteraturhistorie, hva er virkelighetslitteraturens fremste særtrekk, hva har den gjort med litteraturkritikkens lesemåter – og hvordan kan vi se for oss en overgang til noe helt annet? - 13.00: Lunsjpause
- 14.00: «En roman for vår tid? Tidsånden nedfelt som litteratur». Foredrag ved Morten Langeland.
I en tid der lesningen står i fare for å bli en marginal aktivitet, spør Morten Langeland hvordan romanen kan finne nye måter å beskrive vår virkelighet på. Hvilke valg og muligheter finnes? Med utgangspunkt i sitt virke som både forfatter, skrivelærer og kritiker, vil Langeland diskutere om romanformen kan tilpasse seg det moderne samfunnets tempo og utfordringer. - 18.00: Middag
Program fredag 6. juni 2025, Kulturhuset Banken (OBS! Første arrangement foregår i Lillehammer kino)
- 11.00: Lillehammer kino: «Generasjon 2025». Debatt og kritikersalong om kåringen «10 under 35». Paneldebatt med Marta Norheim, Morten Langeland og Ingunn Økland. Ordstyrere: Erlend Liisberg og Carina Elisabeth Beddari.
Da Morgenbladet og Norsk litteraturfestival sist kåret landets 10 beste forfattere under 35, kalte Aftenpostens Ingunn Økland de utvalgte «Generasjon hemmelig». Hvordan skal årets liste karakteriseres? Hva sier den om den unge, norske litteraturen anno 2025, og hvordan står den seg mot de to foregående listene? Morgenen etter offentliggjøringen møter jurymedlem Marta Norheim kritikerne Morten Langeland og Ingunn Økland til debatt. Arrangementet er et samarbeid med Norsk litteraturfestival. - 12.00: «Det norske romanåret sett fra Sverige». Foredrag om tendenser i norske romaner fra det siste året. Ved Mikaela Blomqvist.
Mikaela Blomqvist, kjent fra Göteborgs-Posten og podkasten Gästabudet, har lest et utvalg norske romaner fra 2024. Hvilke skrivemåter, tendenser og trender peker seg ut? Hvordan ser den norske samtidsromanen ut fra et svensk perspektiv, hvilke kvaliteter – eller problemer – gjør seg gjeldende? Blant utgivelsene Blomqvist skal snakke om, finner vi romanene til Marit Eikemo, Kyrre Andreassen og Kathrine Nedrejord. - 13.00: Lunsjpause
- 14.00: «Romanens grenser. Sakprosaen og romansjangeren.» Paneldebatt med Ingunn Økland, Ivo de Figueiredo og Frode Helmich Pedersen. Ordstyrere: Erlend Liisberg og Carina Elisabeth Beddari.
Sakprosa er skrivekunst, hevder NFFO, mens Geir Gulliksen i fjor forsvarte skjønnlitteraturens egenart i en debatt med Toril Moi. Sakprosaen er bundet til virkeligheten, mens romanen kan skape sitt eget univers. Slik lyder det velkjente sjangerskillet, men hva gjør vi når bøker på begge sider nærmer seg grensen mellom de to?
Alle innlegg etterfølges av diskusjon og spørsmål fra salen. Lunsj ca. 1 time. Avslutning ca. 15.15.
Endringer i programmet kan forekomme.
Seminarkomité: Carina Elisabeth Beddari og Erlend Liisberg
Seminaret er støttet av Kulturrådet, Fritt Ord, Den norske Forfatterforening, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og Norsk Forfattersentrums medlemsfond
Informasjon om påmelding til seminaret
Begrunn hvorfor du er interessert i seminaret, hvilken relevans seminaret har for din virksomhet, hvilken nytte du kan ha av det, og hvilken bakgrunn du har som gjør det riktig å prioritere deg, i tilfelle det skulle bli nødvendig. Alle kan søke, men vi tar forbehold om at ikke alle får plass. NB! Dersom du får plass, er det forventet at du deltar på hele seminaret.
Dersom du får innvilget søknaden, dekker Norsk kritikerlag følgende:
- reiseutgifter (billigste reisemåte) for deltagere som ikke kommer fra Oslo-området, minus en egenandel på kr 800. Deltakere fra Oslo betaler altså reisen selv.
- overnatting fra torsdag 5. juni til lørdag 7. juni (to netter på Birkebeineren i delt leilighet).
- middag 5. juni (ekskl. drikkevarer)