Kritikk – en nyhetssak?
Er det forsvarlig å anmelde en bok på 600 sider på én dag? Og skal en kritikk – det være seg innenfor litteratur, kunst, eller teater, musikk og dans – rett og slett bare være en nyhetssak?
I flere medier foregår det nå en debatt om avisenes forhold til forlagenes sperrefrister, etter at VG i det siste har gjort et poeng av å bryte slike frister – mest oppsiktsvekkende i forbindelse med utgivelsen av Dan Browns nye bok, som avisen trykket en anmeldelse av fem dager før verdenslanseringen og den internasjonale sperrefristen.
I følge Dagens Næringsliv 16.09.09 mener Presseforbundet at avisene ikke bør la forlagene diktere når anmeldelser skal trykkes, mens Forleggerforeningens Geir Berdahl mener at sperrefrister er til anmeldernes og lesernes beste. I det samme oppslaget sier leder av AU litteratur, Mariann Enge, at «vi som kritikere burde være sterkere og si fra når fristene blir for korte».
VG-anmelder Sindre Hovdenakk, som også er medlem av AU litteratur, tar i et intervju i Klassekampen 15.09.09 til orde for at «sperrefristordningen bør avskaffes øyeblikkelig». Han forteller at han fikk én arbeidsdag på Tore Rems Bjørneboe-biografi Sin egen herre, og mener at han ikke trenger mer tid for å skrive «en grundig og god anmeldelse». Men skal en kritikk – det være seg innenfor litteratur, kunst, eller teater, musikk og dans – rett og slett bare være en nyhetssak? Det er et viktig spørsmål. Hva mener medlemmene?