Kritisk til krisestøtte
Forfattere uttrykker bekymring til beregning av regjeringens krisestøtte
For drøyt to måneder siden vedtok Stortinget en kompensasjonsordning for selvstendig næringsdrivende, som konsekvens av tapte oppdrag og inntekter som følge av koronakrisen. Først mandag denne uken var en dataløsning hos NAV for å søke om penger på plass, men med den dukket også noen kritiske forhold opp, i følge forfattere.
Til Klassekampen sier forfatter Marte Huke at hun lurte på «hva slags tøys dette var» da hun kikket på retningslinjene.
Beregningsgrunnlaget for tapt inntekt er nemlig basert på personinntekt fra 2019 eller de siste 12 månedene, mens Stortingets vedtak fra 12. mars sier at kompensasjonen skal beregnes ut fra gjennomsnitt av siste tre års inntekt – noe som naturlig nok vil kunne utgjøre en stor forskjell.
I Klassekampen påpeker Huke at de ulike beregningsgrunnlagene for mange vil kunne utgjøre enorme forskjeller i eventuell kompensasjon, all den tid inntekten kan svinge veldig fra år til år.
Leder i Norsk Forfattersentrum, Ingvild C. Herzog uttrykker bekymring for det samme, og stiller seg skeptisk til endringen.
– Forfatterøkonomien er variabel, for å si det forsiktig. Ett år kan inntekten være basert på stipend og dermed skriving og lite oppdrag, mens neste år kan være fullt av oppdrag og turneer, påpeker hun til Klassekampen.
Hans Ole Rian, forbundsleder i Creo, deler den samme bekymringen.
– For mange av våre medlemmer er denne beregningen særdeles urettferdig. Å beregne inntekstgrunnlaget ut ifra ett år gjenspeiler at Arbeids- og sosialdepartementet ikke skjønner hva det betyr å være kulturarbeider i vårt felt, sier han til Klassekampen.
Les saken i sin helhet på Klassekampen.