Kritikerlaget

Kalender

Vi er Annette Mürer evig takknemlige

Kritiker Annette Mürer gikk bort i mars 2023. Generalsekretær i Kritikerlaget Anne Merethe K. Prinos har skrevet minneord.

Kritikerlaget 11. april 2023 Nyheter
Karin kinge lindboe (1)
Annette Mürer. Foto: Karin Kinge Lindboe

Annette Mürer, født 26. oktober 1946, gikk bort 9. mars 2023. Da hadde hun vært syk i flere år.

Annette – og nåde den som uttalte navnet på den norske måten, det måtte være uten e-en til slutt – fikk scenekunsten inn med morsmelken. Hun var datter av danseren og koreografen Henny Mürer, en pioner innenfor norsk dansekunst, og Annette var umåtelig stolt av moren, som hun stadig fortalte historier om.

Annette startet sin journalistkarriere i VG. Etter å ha studert teaterhistorie i Bergen, var hun informasjonssjef ved Nationaltheatret i en årrekke. Siden var hun teater- og dansekritiker i flere medier, fra 1992 til 2005 i Dagbladet.

Som kritiker var hun kjent for sin skarpe, stilfulle penn. Annette sa nøyaktig hva hun mente om det var noe hun mente ikke holdt mål. Et oppslag i Journalisten fra 2003 forteller at hun ble nektet adgang til en premiere på et show med Herodes Falsk, Tom Mathisen og Alex Rosén. I saken står det videre at trioen senere ombestemte seg, men da «gadd ikke» Annette å gå. Slik jeg husker henne, var hun kompromissløs, og hevet seg høyt over ufine personangrep. Full av morsomme historier var hun også. En ting hun ofte kom tilbake til, var at hun rakk den beinharde deadlinen fordi hun var så god til å løpe på høye hæler fra premierestedet til skrivemaskinen.

Vi i Norsk kritikerlag kjente Annette fra flere verv hun hadde i laget. Fra 1999 til 2010 var hun medlem av arbeidsutvalget for Seksjon for teater, musikk og dans, i to av disse årene var hun leder. Fra 2006 til 2010 satt hun også i styret for Norsk kritikerlag. I alle disse årene arbeidet Annette med stort engasjement for kritikkens og lagets sak. Vi er henne evig takknemlige.

For Norsk kritikerlag
Anne Merethe K. Prinos

Nekrologen ble første gang publisert i Aftenposten