Kritikerlaget
Nitja 2021 10 børre sætre webres 01
Børre Sæthre, The Sound of the Atom Splitting, Nitja senter for samtidskunst. Foto: Kunstdok / Tor Simen Ulstein

Nominasjoner til Kunstkritikerprisen 2021

Norsk kritikerlag offentliggjør med dette de tre nominerte utstillingene til Kunstkritikerprisen for året 2021.

Kritikerlaget 07. mars 2022 PriserKunstNyheter

Våren 2022 utdeles kunstkritikernes egen pris for fjortende gang. Kunstseksjonen i Norsk kritikerlag har nominert følgende tre utstillinger til Kunstkritikerprisen 2021:

Børre Sæthre, The Sound of the Atom Splitting, Nitja senter for samtidskunst
Opplevelser av olje, Stavanger kunstmuseum
Voi voi, vi er på utstilling! i regi av Norske Kunstforeninger og Samisk senter for samtidskunst

Det er medlemmene i Seksjon for kunst som kårer prisvinneren gjennom uravstemning. Prisen er utformet av billedkunstner Arne Nøst. Tidspunkt og sted for prisutdelingen vil bli offentliggjort senere.

BEGRUNNELSER FOR NOMINASJONENE

Børre Sæthre
Nitja senter for samtidskunst
Kuratert av Rikke Komissar og Tor Arne Samuelsen
02. oktober 2021–31. oktober 2022

Børre Sæthres utstilling The Sound of the Atom Splitting omgjorde Nitja senter for samtidskunst til et lite univers fylt med visuelt sterke og originale referanser til det skeive miljøet på 80-tallet, rett før utbruddet av den globale AIDS-epidemien som voldte enorm skade. Den helhetlige utstillingsarkitekturen inviterte på forlokkende vis til dypere refleksjon rundt en vanskelig og sår tematikk uten å virke forenklende. The Sound of the Atom Splitting tvang frem tanker rundt visuelle representasjoner av minne; mot hva vi ikke vet og hva vi ikke husker. Utstillingen satte opp en rekke ambivalente motsetninger: den historiske nostalgien ble konfrontert med nåtiden og den glamorøse disko-estetikken sank ned i en privat og intim sorg som stadig er politisk aktuell.

Sentralt i utstillingen var en replika av urinalet i Stensparken, som for mange er bedre kjent som «kjærlighetskarusellen», plassert på et podium. Urinalet ble i 2009 fredet som et kulturminne «som særlig representerer det skeive fellesskapets møteplasser og behov». På likt vis kan man også si at klubbscenen og ballroom-kulturen har vært vel så viktige som møteplasser, representert i Sæthres utstilling av de paljettkledde veggene, og de blinkende lyspærene som antyder at kanskje kvelden er over – eller at urinalet har utspilt sin rolle. Spesielt i år når vi i Norge feirer 50-årsjubileet for avkriminalisering av homofili, høres Sæthres stemme enda sterkere ut.

Opplevelser av olje
Stavanger kunstmuseum
Kuratert av Anne Szefer Karlsen og Helga Nyman
12. november 2021–18. april 2022

Med Opplevelser av olje tok Stavanger Kunstmuseum for seg en sentral og kompleks tematikk i idet de presenterte den første museumsutstillingen i Norge om vårt og andre nasjoners forhold til olje. Ved å inkludere verk av 16 kunstnere fra ulike oljenasjoner, som De forente arabiske emirater, Nigeria, Iran, India, Thailand, Brasil og Norge skapte utstillingen et globalt og sammensatt bilde som skildret ulike erfaringer av det å leve i en nasjon som profiterer på og er avhengig av olje.

Utstillingen gjorde klart hvor mange aspekter av liv, politikk og samfunn oljen trenger seg inn i. Noen av verkene tok for seg hvordan landenes oljehistorie veves sammen med den nasjonale identiteten, mens andre søkte å gjøre den ofte usynlige og abstrakte forståelsen av olje til noe materielt og sanselig. Utstillingen presenterte ofte emosjonelle responser på oljens ulike utslag på enkeltindivider og samfunn, og en mindre del av arbeidene var tettere på de klimaødeleggende konsekvensene og den politiske aktivismen. Med den solide utforskningen av den omfattende tematikken viste Opplevelser av olje at det er mulig å lykkes i å kombinere en bred apell med høye kunstfaglige ambisjoner. I tillegg til verkene på Stavanger Kunstmuseum besto Opplevelser av olje av filmvisninger, performancer, byvandringer og skulpturer plassert rundt i byen.

Medvirkende kunstnere: Liv Bugge, Christopher Cozier, Ane Graff, Linda Lamignan i samarbeid med David Lamignan Larsen, Alessandro Marchi, Otobong Nkanga, Camille Norment i samarbeid med Lisa Harris og Sarah Prosser, Rachel O’Reilly, Monira Al Qadiri, Farah Al Qasimi, Raqs Media Collective, Øyvind Rimbereid, Shirin Sabahi, Apichatpong Weerasethakul og Chai Siris, Brynhild Grødeland Winther og Kiyoshi Yamamoto.

Voi voi, vi er på utstilling!
I regi av Norske Kunstforeninger og Samisk senter for samtidskunst
Kuratert av Kristoffer Dolmen. Prosjektledere: Sten Nilsen og Hilde Herming
19. september 2020–30. januar 2022

Med utstillingsprosjektet Voi voi, vi er på utstilling! samarbeidet Norske Kunstforeninger med Sámi  Dáiddaguovddáš (Samisk senter for samtidskunst) i Karasjok om en presentasjon av ti samiske kunstnere i ti ulike kunstforeninger rundt om i Norge. Prosjektet åpnet med to utstillinger i slutten av 2020, men har hatt sin hovedvekt av utstillinger i 2021. Ved å introdusere et utvalg samtidskunstnere fra Sápmi som tross sine ofte lange og aktive karrierer sjelden vises i norske kunstinstitusjoner sør for Tromsø, beriket Voi voi, vi er på utstilling! det norske kunstfeltet.

Prosjektet fikk frem noe av den bredden som finnes hos kunstnere med samisk bakgrunn, med et bredt spekter av ulike teknikker, materialer, interesser og uttrykk. Flere av kunstnerne i prosjektet arbeider på nyskapende vis med utgangspunkt i den samiske brukskunsten (duodji), mens andre knytter seg til samisk estetikk, identitet og historier på andre og mindre gjenkjennelige måter. Utstillingene viste både ledende samiske pionerer som Hans Ragnar Mathisen, Britta Marakatt-Labba, Ingunn Utsi og Rose-Marie Huuva, og yngre kunstnere som Ragna Misvær Grønstad og Marte Lill Somby. Voi voi, vi er på utstilling! viste hvorfor samiske kunstnere kan og bør være en mer sentral del av det norske kunstfeltet, og presenterte på forbilledlig vis hvordan et fruktbart samarbeid mellom etablerte kunstinstitusjoner og samiske fagpersoner kan foregå. Ved siden av utstillingene ble det arrangert workshoper, foredrag, kunstnersamtaler og konserter.

Arbeidsutvalget, seksjon for kunst i Norsk kritikerlag:
Eirik Zeiner-Henriksen (leder), Zofia Cielatkowska, Vilde M. Horvei og Gustav Svihus Borgersen