Nye stipendtildelinger
Takket være midler fra Institusjonen Fritt Ord og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) kunne Norsk kritikerlag sist vinter lyse ut to nye stipender for kritikere, ett arbeidsstipend à kr 150 000 og ett stipend for sakprosakritikk à kr 80 000.
De nye stipendene er en treårig prøveordning, og de første som mottar dem, er Martin Braathen og Jon Rognlien.
Martin Braathen (f. 1978) som mottar arbeidsstipendet, ferdigstilte sin master i arkitektur i 2009. Han er også er utdannet kurator fra Whitney Independent Study Program, og har gjennom flere år bidratt med arkitekturkritikk i dags- og fagpresse. Han ga nylig ut boken Alt er arkitektur! Neoavantgarde og institusjonskritikk i Norge 1965—1970.
Braathen har markert seg med en tydelig og klar stemme i arkitekturkritikken de siste årene. De siste årenes endringer av bybildet, fokus på bærekraft og en ny offentlig arkitekturpolitikk har gjort det viktig å stimulere til sterkere offentlig refleksjon om arkitekturens nye betydning og dens ofte usynlige politiske og økonomiske slagside.
Stipendkomiteen i Norsk kritikerlag mener at Martin Braathen med et arbeidsstipend vil kunne høyne den offentlige refleksjonen og kritikken rundt arkitekturen. I tillegg til å være opptatt av arkitekturens kulturelle, politiske og økonomiske betingelser ser Braathen betydningen av å formidle artikler om arkitektur som ikke får den oppmerksomheten den fortjener – enten det skyldes plassering utenfor bysentrum eller historiske forglemmelser.
Jon Rognlien (f. 1960) som mottar stipendet for sakprosakritikk, har i flere tiår publisert artikler, intervjuer, reportasjer, anmeldelser og kronikker om litteratur, film, kunst og politikk i en rekke aviser og tidsskrifter i Norge. Han oversetter også fra flere språk. I fjor ga han ut Den store m-l boka – norsk maoisme sett nedenfra.
Rognlien vil bruke stipendet til fire fordypninger: retorikken i intervjubaserte bøker som bygger på anonymiserte informanter, gjennomgående trekk ved «monumentale» biografier, de populære minnebøkenes narrative strategier og kvaliteten i oversatt sakprosa.
Stipendkomiteen mener at Jon Rognliens originale innfallsvinkler utfordrer en rekke vedtatte sannheter, og dermed vil kunne danne utgangspunktet for nødvendige og spennende debatter.