Kritikerlaget
Tore kvaeven–foto–tommy ellingsen 2017 kopi
Tore Kvæven. Foto: Samlaget / Tommy Ellingsen

Stig Sæterbakkens minnepris 2022

Stig Sæterbakkens minnepris 2022 er tildelt forfatter Tore Kvæven.

Kritikerlaget 18. august 2022 PriserLitteraturNyheter

I en pressemelding som nylig gikk ut fra Cappelen Damm, ble det offentliggjort at forfatter Tore Kvæven tildeles Stig Sæterbakkens minnepris for 2022.

I sin begrunnelse skriver juryen blant annet:
«At Kvæven er en forfatter med sans for det storslåtte, merker man tydelig i hans naturskildringer. Men patosen han legger i dem veies opp i hans evne til å verdsette små, konkrete detaljer. Stilmessig henter han mye fra sagalitteraturen. […] Årets prisvinner ga ikke noe entydig svar da en intervjuer en gang spurte ham om han selv ville foretrukket et liv i perioden bøkene hans foregår i. Mye tyder på at norske lesere i så fall ville hatt gått glipp av et forfatterskap vi i juryen tror vil bli givende også i fremtiden. Kvæven slutter seg åpenbart seg til Undsets gamle utsagn om at menneskenes hjerter aldri forandrer seg, og hans romaner er fylt med en rik forståelse av lengsler og menneskeverd. Men hans «grådige» nysgjerrighet retter seg ikke bare mot menneskets indre, men utover mot det vi lever i og ved siden av.»

Juryens begrunnelse kan leses i sin helhet her.

Årets jury har bestått av Carina Elisabeth Beddari, Thomas Lundbo og Ingrid Svennevig Hagen.

Tore Kvæven (f. 1969) bor i Sirdal i Vest-Agder. Han debuterte i 2011 med Hard er mitt lands lov. Han har også skrevet barneboka Kameljegeren (2013). I 2018 utkom romanen Når landet mørknar, som ble tildelt Brageprisen samme år og Sørlandets Litteraturpris 2019. I tillegg til å være en høyst kritikerrost forfatter, er Tore Kvæven sauebonde og lærer.

Stig Sæterbakkens minnepris deles ut årlig. Prisen går til en forfatter med overbevisende litterære kvaliteter, originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter, og forfatteren bør ha utgitt mellom 2-4 skjønnlitterære bøker. På samme måte som Stig Sæterbakken gjorde mye for å hjelpe fram unge forfatterskap, er vår intensjon at denne prisen vil kunne gi et allerede lovende forfatterskap, mulighet og tid til å utvikle seg. Prisen er åpen for alle sjangre innenfor det skjønnlitterære feltet, og krever ingen forlagstilhørighet. Prisen består av et beløp på 100.000,- og et verk av kunsteren Sverre Malling.