Tale til Norsk kritikerlags årsmøte 2010
– Hvis kunst og kultur skal speile et samfunns tilstand, og ikke kun være underholdning og tidtrøyte – da trenger vi den kvalifiserte, engasjerte, ettertenksomme – modige kritikken – den som tar tid og som koster penger, sa leder Anne Schäffer i sin tale til Norsk kritikerlags årsmøte 2010, som ble avholdt 10. april i Forfatternes Hus i Oslo.
Vi bringer her talen i sin helhet.
Velkommen til Norsk kritikerlags årsmøte 2010!
Det er dårlig butikk å drive med kritikk. Det sto å lese i styreleders velkomsthilsen i 2009. Et år er gått, forhenværende kulturminister Trond Giske har hatt nok en idédugnad – om «Kulturløftet 2.0». Vi har deltatt med innspill, ideer og søknader, men til tross for at vi fortsatt kan dokumentere at kritikere kommer dårlig ut i forhold til andre kunstnergrupper, at økonomiske krisetider har fått media til å kutte både ned på og ut kvalifisert kritikk, har ikke den nye kulturministeren bevilget oss ett eneste nytt statlig stipend. Det er fortsatt en risikosport å satse på kritikk som noe mer enn en bibeskjeftigelse, skal man slå seg til tåls med de bevilgende myndigheters holdning til kritikken. Den kritikken som bør være en helt nødvendig resonans for de statlige midler som årlig bevilges kunstnerisk aktivitet her til lands. For hvis kunst og kultur skal speile et samfunns tilstand, og ikke kun være underholdning og tidtrøyte – da trenger vi den kvalifiserte, engasjerte, ettertenksomme – modige kritikken – den som tar tid og som koster penger.
Årets litteraturkritiker, forfatteren og kritikeren Tor Eystein Øverås – takket nylig for utmerkelsen – som ikke måles i penger, men i heder og kunst, med følgende oppfordring: «Vi trenger tid, tid, tid – og den kan vi kjøpe med statlige arbeidsstipend. Jeg har kunnet skrive såpass grundig kritikk – fordi jeg har hatt et treårig arbeidsstipend, som forfatter,» sa Øverås og avsluttet med en oppfordring om flere arbeidsstipend til kritikere – og med ordene: «Skrive bøker? Nei. Nei. vil du ha respons: bli kritiker.»
Vi vil ha respons, vi vil ha økonomisk albuerom og vi vil ha den tiden vi trenger for å skrive kvalifisert kritikk. Derfor har vi jobbet knallhardt dette året på å få realisert ett stipend for sakprosa for kritikere, finansiert av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, og ett arbeidsstipend for kritikere, finansiert av Fritt Ord. Nå er det opp til myndighetene å verdsette denne prøveordningen med en permanent støtte til norske kritikere. Vi lover at det skal betales tilbake med en kritikk vi alle fortjener.
Anne Schäffer
Styreleder