Ungdommens kritikerpris 2024

Ungdommens kritikerpris 2024 er tildelt forfatter Vigdis Hjorth.

12. april 2024
Beste voksenbok 2023–vigdis hjorth–gjentakelsen

Ungdommen har talt, og 11. april 2024 ble det offentliggjort at Ungdommens kritikerpris 2024 tildeles Vigdis Hjorth for boken Gjentakelsen, utgitt på Cappelen Damm.

Om boken kan man lese følgende:
Gjentakelsen er en rå og heftig framstilling av ungt liv. En voksen kvinne ser tilbake på seg selv som 16 år gammel jente, hun gransker en sentral hendelse fra oppveksten. Gjentakelsen handler om å kysse for første gang, å skulle gjøre det for første gang, å drikke og kjenne rus i kroppen, på fest hos noen gutter i et rekkehus i Oslo. Å løpe til Ullevålseter for å forberede seg til maraton, å kjenne en enorm sult og tørst. Hele tida vokter mor over jenta som en hauk. Far holder seg i bakgrunnen. Fars avstand er påtakelig, mors kontroll er uhørt. Det fins hemmelighet i familiens hus.

«Dette er en bok som det er lett å kjenne seg igjen i», het det fra en av de unge jurymedlemmene, mens andre mente «den traff spesielt godt» og appellerte mest av de fire nominerte til ungdom.

– Jeg vil takke alle dere fantastiske elever. Det har vært så gøy å følge dere på scenen. Dere er så imponerende, smarte, sjarmerende og vidunderlige, uttalte Vigdis Hjorth til Bok365 i forbindelse med prisutdelingen.

Ungdommens kritikerpris er en pris for skjønnlitterær samtidslitteratur, delt ut av elever i videregående opplæring.
Prisen administreres av Foreningen !les og støttes av Utdanningsforbundet, Den norske forleggerforeningen og Norsk kritikerlag.