Kalender

Workshop i musikkritikk

Norsk kritikerlags arbeidsutvalg for teater-, musikk-, og dansekritikk inviterer til en todagers workshop i musikkritikk, spesielt rettet mot ferske skribenter med bakgrunn utenfor den norske majoritetskulturen.

Kritikerlaget 09. mars 2022 MusikkUtlysningerNyheter
Bilde1

Vil du lære å skrive kritikk?

Norsk kritikerlags arbeidsutvalg for teater-, musikk-, og dansekritikk inviterer til en todagers workshop i musikkritikk, spesielt rettet mot ferske skribenter med bakgrunn utenfor den norske majoritetskulturen (flerkulturelle, samisk, kven, rom, med videre).

Workshopen tar for seg kjernespørsmål innen tekstproduksjon, kritiske perspektiver på minoritets- og majoritetskultur, samt hvordan etablere en karriere som kritiker. Den tar form som én samling over to dager (29.–30. april), hvor det først holdes en teoretisk del, før vi ser en forestilling ved Den Norske Opera i fellesskap kvelden 29. april. I kursets praktiske del dagen etter skrives det en kritikk av denne forestillingen, og den mest egnede teksten vil ha mulighet til å bli publisert på nettstedet ballade.no. Workshopen skal ta for seg både rytmisk og klassisk musikk. Selv om hovedfokuset ligger på den klassiske musikken, er det ikke nødvendig å være en «kjenner» av klassisk musikk eller «klassisk skolert» for å delta. En sterk stemme er vel så viktig.

Workshopen er i første rekke rettet mot ferske kritikere tidlig i karrieren. Den finner sted i Oslo, men det er en målsetting å få fram flere stemmer utenfor hovedstaden. Det vil derfor være åpent for å dekke reise og opphold for noen deltagere. Kurset sponser operabillett og noe mat.

Kurset har dyktige lærere, som både er kritikere og redaktører. Kurset ledes av Ola Nordal. Han er musikkritiker innen klassisk musikk og har skrevet for blant annet Ballade, Klassisk Musikk, Scenekunst, Prosa og Musikk og Historie. Han er dessuten redaktør i Store norske leksikon og har lang erfaring som underviser ved NTNU. Grace Tabea Tenga er danser og kritiker og leverer til publikasjoner som Klassekampen, Ballade og Periskop. Tenga er en av de få kritikere i Norge med svart dans og performativitet, dekolonialisering og ikke-vestlige kunstformer som sitt hovedområde. Cecilie Asker er kulturredaktør i Aftenposten, og har hatt en lang karriere som musikk – og TV-serieanmelder, journalist, anmelderansvarlig og kommentator i Aftenposten.

Dette er en unik mulighet til å få en solid innføring i musikkritikk, skribentvirksomhet og den kronglete veien mot publisering.

Påmelding innen 6. april 2022. Påmelding per epost til kritikerlaget@kritikerlaget.no

Søknaden må inneholde navn, fødselsår, epost, CV, litt om din bakgrunn og motivasjon for å være med på kurset. Oppgi gjerne kulturell bakgrunn. Søkere utenfor den norske majoritetskulturen vil bli prioritert.

Tid og sted:
29. april kl. 11.00–16.00
30. april kl. 09.00–13.00
Kritikerlagets lokaler, Ingeniørenes hus, Kronprinsens gt. 17, 6. etasje, 0251 Oslo

Workshopen er støttet av Norsk kulturråd og Fritt Ord.