Kritikerlaget

Workshop i musikkritikk

Norsk kritikerlag v/ arbeidsutvalget for Teater, Musikk, Dans inviterer til en gratis todagers workshop i musikkritikk, spesielt rettet mot ferske skribenter med bakgrunn utenfor den norske majoritetskulturen.

Kritikerlaget 06. oktober 2022 DansMusikkTeaterNyheter
Cropped
f.v.: Grace Tabea Tenga, Rania Broud, Ola Nordal

Er du glad i musikk?

Vi inviterer til en gratis todagers workshop i musikkritikk, spesielt rettet mot ferske skribenter med bakgrunn utenfor den norske majoritetskulturen. Det er ingen krav til forkunnskaper! Du må bare ha en interesse for å skrive om musikk. I workshopen vil du lære om tekstproduksjon og hvordan etablere en karriere som kritiker. I tillegg til å skrive en anmeldelse, vil vi diskutere hvordan det er å navigere i dette feltet.

Tid og sted:
25.–26. november 2022, i Kritikerlagets lokaler i Kronprinsen gate 17, Oslo

Workshopen finner sted i Oslo, men det er en målsetting å få fram flere stemmer utenfor hovedstaden. Vi dekker derfor reise og opphold for noen deltagere. Kurset dekker også operabilletten og servering under workshopen.

Workshopen arrangeres av Norsk kritikerlag v/ Arbeidsutvalget for Teater, Musikk, Dans. Kurset ledes av musikkkritiker Ola Nordal. Dansekritiker Grace Tabea-Teanga og dramaturg, regissør og kritiker Rania Broud er med som workshopledere. Som diskusjonspartner har vi invitert Aftenpostens kulturredaktør Cecilie Asker.

Hvem er du?

  • Du liker å skrive
  • Du er glad i musikk
  • Du har kanskje publisert litt, eller har lyst til å prøve deg som kritiker
  • Du har kanskje minoritetsbakgrunn, men dette er ikke et krav

Workshopen foregår over to dager, fredag 25. og lørdag 26. november (fra kl. 11.00 fredag, ferdig lørdag ca. kl. 12.30). På dag én lærer vi om musikkritikk og diskuterer mangfold, før vi i fellesskap drar til Den Norske Opera & Ballett for å se premieren på Czardazfyrstinnen (forestillingen starter 19.00). På dag to arbeider vi med en kritikk av denne forestillingen.

Workshopen har ett praktisk mål: Én deltager vil få mulighet til å få publisert sin kritikk av forestillingen på nettstedet ballade.no.

Selv om utgangspunktet for workshopen er den klassiske musikken, er det ikke nødvendig å være en «kjenner» av klassisk musikk eller «klassisk skolert» for å delta. En sterk stemme er vel så viktig.

Kursledere
Kursets ledere er aktive kritikere:

  • Ola Nordal er musikkritiker innen klassisk musikk og skriver for blant annet Ballade, Klassisk Musikk og Scenekunst. Han er også redaktør i Store norske leksikon, og har lang erfaring som underviser ved NTNU.
  • Grace Tabea Tenga er danser og kunstkritiker, og leverer til publikasjoner som Klassekampen, Ballade og Periskop. Tenga er en av de få kritikere i Norge med svart dans og performativitet, dekolonialisering og ikke-vestlige kunstformer som sitt hovedområde.
  • Rania Broud er utdannet musikalartist, teater- og medieviter, og har vært kritiker i seks år. Broud har blant annet skrevet for Norsk Shakespearetidsskrift, Scenekunst og Danstidningen. I tillegg frilanser Broud som dramaturg og regissør.

Påmelding nødvendig
Påmelding innen 3. november 2022 via dette skjemaet, eller send epost til kritikerlaget@kritikerlaget.no

Søknaden må inneholde navn, fødselsår, e-post, CV, litt om din bakgrunn og motivasjon for å være med på kurset. Søkere utenfor den norske majoritetskulturen vil bli prioritert.

Workshopen er støttet av Norsk kulturråd og Fritt Ord.