Kritikerlaget

Halvert kritikk

Preben Jordal, styrelder i Kritikerlag, uttaler seg i Morgenbladet om dagens situasjon for kritikken.

Kritikerlaget 12. desember 2023 YtringerNyheter
Preben jordal foto–web
Preben Jordal

– Det er ingen tvil om at anmelderiet er stemoderlig behandlet i norske aviser, sier Preben Jordal, litteraturkritiker og styreleder i Norsk kritikerlag til Morgenbladet tidligere denne uken.

Jordal uttaler seg med bakgrunn i rapporten «Kuttes det fortsatt i kulturkritikken?» som ble publisert på Kritikerlagets jubileumsseminar 25. november. Forfatter av rapporten Andrea Csaszni Rygh slår fast at det stadig kuttes i kritikken.

Til Morgenbladet uttrykker Jordal bekymring i møte med funnene:
– Det er urovekkende, og det kan bli mye frafall. I medlemsundersøkelsen vår svarer kun halvparten bekreftende på om de regner med å være kritikere om fem år, sier han til Morgenbladet.

Urovekkende tall til tross, uttrykker Jordal på vegne av Kritikerlaget at den gir tyngde til argumenter overfor «oppdragsgivere og bevilgende myndigheter»:

– Akkurat hva det skal føre frem til, er jeg ikke sikker på. Vi kan ikke bare be staten bære hele børen. Men vi trenger en mentalitetsendring hos en del medier. At de bestemmer seg for om de vil ha en skikkelig kulturdekning eller ikke, rett og slett. Ingen vil si at de ikke satser på kritikk, men det stemmer jo ikke. Det er forstemmende å se hvor få lange tanker norske avislesere forventes å kunne forholde seg til. Alt blir kortere og mer overfladisk, sier Jordal til Morgenbladet.

Reportasjen kan leses i sin helhet her (abonnement)