Kritikerlaget

Kalender

Møt medienorges nye superstjerner!

Å se kunst- og litteraturkritikere på førstesiden i de store mediene eller prime time er sjelden kost. Likevel skjedde dette to ganger i løpet av uke 41. Kan denne ukens sterke rampelys innevarsle et tidevannsskille? Når Magasinets nettutgave inviterer til å møte «kunstnorges nye superstar» og Viggo Johansen i NRK gir tre litteraturkritikere kanalens beste sendeflate, må man holde muligheten åpen, iallfall til over helgen.

Christer Dynna 13. oktober 2006 Krit.sirkelenDebatt
1 72redaksjon3

Dagbladet.no legger alen til kritikerstandens spaltemetre i en <LINK http://www.dagbladet.no/magasinet/2006/10/12/479543.html> artikkel viet kritiker Tommy Olssons gjerning, Herr Olsson som også er kunstner får hele sitt skapende virke brettet ut på en, til nettavisen å være, usedvanlig omfattende og grundig måte. Artikkelen har en rekke kilder som inngående belyser fenomenet T. Olsson. Og det hele er innfanget i en overskrift som lyder «Den klossete pornografen» så vi skal vite hvor vi leser dette. Men det utpeker seg ved at nettredaksjonen vier denne kritikeren spalteplass i et omfang som ellers er forbeholdt de mest larmende glamourmodellene våre og samtidig med en grundighet som vanligvis tilgodeses statsmenn og ?kvinner i det nasjonale toppsjiktet.

<IMG SRC=http://kritikerlaget.no/fileadmin/bilder/172_redaksjon.jpg ALT=“tv-studio” ALIGN=RIGHT> Om også kunstkritikere kan bli virkelige rikskjendiser gjenstår å se, men da NRK tidligere denne uke plasserte tre litteraturkritikere ved samme bord i sitt mest <LINK http://www.nrk.no/programmer/tv/redaksjonen/1939927.html#>prestisjefylte debattprogram la det helt klart også alen til kritikerstandens synlighet. For hvem er bedre egnet som gjester hos programleder Viggo Johansen når det norske kongeriket skal ta stilling til Ari Behns siste bokprosjekt, som forlaget bare knappe 24 timer i forveien hadde sendt ut? Programlederens første spørsmål i det nesten <LINK http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/195126>direktesendte debattprogrammet lød «Bør kongen og dronningen lese denne boken?» Antageligvis formulerte den blonde programlederen åpningsspørsmålet sitt slik for å vise hvor lite påaktet kritikk er som genre i sendeflaten til det lisensfinansierte tv-huset på Marienlyst…
<IMG SRC=http://kritikerlaget.no/fileadmin/bilder/1_71redaksjon0.jpg ALT=“Trond Haugen” ALIGN=LEFT>

Litteraturkritiker og journalist i NRK Marta Norheim og VGs frilanskritiker Sindre Hovdenakk holdt sammen med Trond Haugen, leder i Kritikerlaget og anmelder i Dagsavisen, det norske publikum i age over de litterære verdiene som stod på spill. De holdt også kongefamiliens lesevaner utenfor debatten, utover Haugen som «unnet dem å lese boka» til svigersønnen. Gjentatte forsøk fra programlederens side på å pense debatten inn på utgivelsens påtrengende kjendismoment, både forfatteren selv og de reelle figurene han bygger fiksjonen på, ble av panelet parert med faglig vurderinger. Litteraturkritikerne greide sågar å skyte inn en begrepsklarering vedrørende «romanens infrastruktur», som stammet fra forfatterens egen munn. Men kritikerne ga også litt etter for den åpenbart tabloide siden av saken og imøtekom kravet om denne pikante relevansen. Men Hovdenakk avviste at noen personer i BEhns entourage hadde grunn til å klage.
Så ikke bare boken, men òg publikum i de norske stuer lot det til at de tre kritikerne, som alle tre hadde lest og anmeldt Behn-boka kvelden i forveien, var fotrolige med. Folkedypet repliserte med meldinger fra det ganske land som ble gjengitt på skjermen under debatten. Med slik appell, og siden det er folkets sms-meldinger som NRK-Aktivum drar inn midler på til statskanalen, kan vi kanskje regne med å få se flere kritikere der i beste sendetid. Spørsmålet går til NRKs kultursjef Nita Kapoor. Hun og andre anbefales å kjappe seg, de beste i gamet kan jo i mellomtiden tegne eksklusive kontrakter med konkurrerende medier?

<IMG SRC=http://kritikerlaget.no/fileadmin/bilder/0lsson.jpg ALT=“Webartikkelen til Magasinet på nett” ALIGN=LEFT> Fra Magasinet på nett:

«NÅ OM DAGEN har <LINK http://tjenester.skatteetaten.no/person.aspx>Olsson flere oppdragsgivere enn han kan håndtere, og blir bedt om å skrive, forelese, anmelde og kommentere overalt hvor det dreier seg om kunst i Norge.»

«Familien min er arbeiderklasse, på grensen til white trash, sier Tommy Olsson selv.»